Region

Srbija i Kosovo zabranili letove Boinga 737 MAX

Avionima Boing 737-8 MAX i 737-9 MAX zabranjeni su polijetanje i slijetanje u Srbiji i na Kosovu, kao i prelijetanje vazdušnog prostora ovih zemalja, saopštio je Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

“Imajući u vidu bezbjednosnu direktivu Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja – EASA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije donio je hitno vazduhoplovno obavještenje kojim se zabranjuje korišćenje vazduhoplova tipa Boing model 737-8 MAX i 737-9 MAX za polijetanje i slijetanje na aerodrome u Srbiji, kao i za prelete u vazdušnom prostoru Srbije”, navedeno je u saopštenju.

Iz Direktorata za civilno vazduhoplovstvo naveli su i da u registru vazduhoplova u Srbiji nijesu upisani pomenuti modeli vazduhoplova.

Zabrana je uslijedila jer je Srbija, kao i druge evropske zemlje, postupila u skladu sa bezbjednosnom direktivom Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja – EASA, poslije pada Boingovog aviona u Etiopiji modela Boing 737-8 kada je poginulo 157 putnika i članova posade.

Letovi ovih aviona privremeno su zabranjeni i nad vazdušnim prostorom Kosova. Iz nadležne agencije navode da je razlog zabrane istraga koja se vodi u vesi sa opremom tih tipova aviona.

Podsjećamo, Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je juče direktivu da se prizemlje svi modeli aviona Boing 737 maks osam i devet, posle dve nedavne smrtonosne nesreće.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

E sad mi je lakše.

Slavko
Gost
Slavko

I Crna Gora ce da prizemlji svoja 23 aviona ovog tipa!

Send this to a friend