Region

BIRN: Srbija Izraelu poslala oružje vrijedno milion eura od početka rata u Gazi

Foto: EPA

Srbija je, nakon napada Hamasa u oktobru prošle godine, izvezla u Izrael najmanje dvije velike pošiljke naoružanja, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN), a Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine nije odgovorilo na upit kojim bi opovrgnulo ili potvrdilo te navode.

Podaci o izvozu oružja u tu zemlju vode se pod oznakom “strogo povjerljivo”, odgovor je tog ministarstva, koje je odbilo za BIRN dostaviti informacije o izvozu oružja u Izrael od oktobra. Informacije su zatražene na temelju zahtjeva za pristup informacijama od javnog značaja.

Ministarstvo navodi kako je odlukom propisano da su to tajni podaci od interesa za Srbiju te da bi se njihovim dostavljanjem učinili dostupnim i podaci “koji se mogu smatrati poslovnom tajnom”.

Ministarstvo se brani “poslovnom tajnom”, odbili dostaviti podatke

Prema ocjeni BIRN-a, takav odgovor Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine je “neuobičajen”, jer ono obično rutinski novinarima dostavlja informacije o izvozu naoružanja, poput podataka o vrsti i količini oružja koje se izvozi, kompanijama koje su uključene u izvoz te ko su krajnji korisnici tog naoružanja.

Ovo je tek drugi put u posljednjih nekoliko godina da je ovo ministarstvo odbilo BIRN-u dostaviti podatke tražene u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, konstatuje ta mreža. Nedavno je to učinilo u oktobru prošle godine kada je, kako navodi BIRN, odgovorilo da bi otkrivanje podataka o prodaji streljiva nađenog poslije oružanog sukoba paravojne skupine Srba i kosovske policije u Banjskoj, na sjeveru Kosova, ugrozilo “sigurnosne interese“ Srbije.

Uprkos odbijanju ministarstva da dostavi podatke, BIRN otkriva da je vodeće državno preduzeće za izvoz naoružanja, Jugoimport-SDPR, poslalo dvije isporuke u Izrael od oktobra 2023. do danas, u ukupnoj vrijednosti većoj od milion eura.

Prema podacima Uprave carine što ih prikuplja portal “Checkpoint”, koji na jednom mjestu sabire službene podatke državnih institucija, Jugoimport-SDPR je u oktobru 2023. izvezao robu vrijednu 540.120 eura, a u februaru ove godine u Izrael je uputio još jednu pošiljku vrijednu 510.000 eura.

Ostaje nepoznato je li u istom razdoblju Srbija izdala još neku dozvolu za izvoz oružja u Izrael koja tek treba biti realizirana s obzirom na to da je ministarstvo odbilo zahtjev BIRN-a.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je koncem prošle sedmice da Srbija izvozi sve od oružja što za prodaju stigne proizvesti.

“Zanimanje je toliko da bi Srbija samo jednim ugovorom mogla prodati sve što napravi za 30 godina”, utvrdio je Vučić u izjavi novinarima 9. marta tokom posjeta Vojno-tehničkom institutu u Beogradu.

16

avatar
1000
13
3
0
 
13
567AlmaOnajkojiznaMirkoSar
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
567
Gost
567

Pre će biti da je u pitanju kompenzacija, za nabavku nišanskih uredjaja za borbu protiv dronova, koje je Srbija kupila od Izraela prošle godine.

567
Gost
567

Cilj puštanja ove vesti je da ispadne da Srbija izvozi oružje u Izrael, da bi Izrael ubijao Palestinske civile.Fakat je da se svaki izvoz naoružanja ugovori znatno ranije, tako da je ugovor bio znatno ranije nego što je došlo do sukoba u oblasti Gaze.

567
Gost
567

Velike pošiljke oružja vredne milion dolara?! Jeste, velike su ako je u pitanju lovačko oružje, a ne nikako vojno.

Alma
Gost
Alma

Pa za čega prave oružje ako ga ne prodaju, pa Amerika od toga živi? Ne kontam jel ovo vest kritike ili pohvale?

567
Gost
567

Bitan je iznos, Srbija na godišnjem nivou izvozi oko pola milijarde dolara vredno naoružanje i vojnu opremu, tako da je iznos izvezenog oružja zanemarljiv.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Što i da jesu.Cijeli svijet prodaje oružje kome ko stigne.Rusija i Ukrajina pa međusobno trguju usred međusobnog rata.Pošten se pravi samo onaj koga pas nema zašto ujesti.

Mirko
Gost
Mirko

Ne bi bilo orvi put da BIRN objavljuje, neproverene i lazne informacije.

Sar
Gost
Sar

Srbija ima razvijenu namensku industriju i kvalitetne proizvode.

Dragan
Gost
Dragan

Sad se neprijatelji Srbije pitaju odakle nama toliko naoružanje?

Isidora
Gost
Isidora

I šta sad? Jel nije smela? Smela je! Tačka.

Edis
Gost
Edis

Kaze se smjela!

VsVs
Gost
VsVs

Kako ne.. Salje u Ukrajinu, salje Izraelu, a ovamo kupuje od drugih.. da bi sakrili sebe, svi upiru prstom u Srbiju..

Dijana
Gost
Dijana

Pa šta ako je Srbija poslala oružje Izraelu? Pitajte to zemlje zapada zašto prodaju oružje isto Izraelu. Kao pozitivno je kad to radi zapad a kad radi Srbija onda nije? Ha,licemeri?

Greenwashing
Gost
Greenwashing

Srbija uglavnom mulja i radi ispod žita. Na priču, Srbi i njihovi diktatori su protivnici Izraela i generalno protiv Zapadnih vrijednosti. Eto to je licemjerno u cijeloj priči.

Vuk
Gost
Vuk

Ajde sad da čujemo srpstvo. Veoma su glasni protiv Izraelaca, jer iza njih stoje Amerikanci. A što ćemo što Srbija šalje municiju???
Licemjeri najobičniji. Tako su protiv Crne Gore jer je “kriminalna” država, a njihova vlast gajila drogu na 20 kilometara od Beograda.

Ana
Gost
Ana

Srbija je najmanje novca tu uzela u odnosu na druge zemlje koje isto prodaju svoje oružje. Ali bitno je drugima da pomenu našu zemlju kao da se jedini bavimo proizvodnjom oružja.

Send this to a friend