Region

Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu

Srpska pravoslavna crkva otvoreno prijeti predsjedniku Srbije da će ući u sukob sa njom, narodom i budućim generacijama ako raspiše referendum za rješenje kosovskog pitanja iako vlast referendum uopšte i ne pominje. Crkveni predstavnici su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, što je logično pošto se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.

Crkvi smeta što se u medijima ne polemiše o ovom njihovom stavu, što je u autorskom tekstu iznio i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, Velibor Džomić, kao i otvorene prijetnje sa početka ovog teksta.

“Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama”, kaže Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na Pobjedino pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prijestonica i mora biti u svjetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta.

“Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.

Prema njegovim riječima, ,,srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik.

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra  istoričar.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dagy
Gost
dagy

Da slusaju takve kao ti,ne bi gubili jer bi sve pogubili

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Evo čujem, Bešlin nije Srbin no je Crnogorac po nacionalnosti.
A kad ja kažem da se Crnogorci nebi trebali brinuti za Srbe i Srbiju ( pošto od njihove brige samo štete imamo) Crnogorci se nađu uvrijeđeni.

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Jesi li jeo što R.Srpska?

Jagos
Gost
Jagos

Gospodin Milivoj Beslin je iz poznatog crnogorskog bratstva Beslin, moje se proslavilo na Carevu lazu, Martinicima, Krusima, u Moraci, Grahovcu, Vucjem dolu, Fundini, Skadru, Mojkovcu….Zato kao rodjeni Crnogorac i po svom porijeklu ima vise nego pravo da daje danas politicke ocjene; on je uzdanica dvorske istoriografije na povremenom i privremenom radu u CG.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Znači i on je još jedan Crnogorac koji rovari po Srbiji ???? Vjerovatno potomak nekog zločinačkog crnogorskog komuniste koji se naselio u Srbiju poslije ww2 na tuđe imanje. Lijepo bi bilo da se njegov privremeni i povremeni rad u CG pretvori u stalni rad i da se ne vraća više u Srbiju. Niko za njim neće žaliti, a i on… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Aoo brate moj… što bi? Večera li ti?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

… ” Zato kao rodjeni Crnogorac i po svom porijeklu ima vise nego pravo da daje danas politicke ocjene; “…. Ono ima pravo da daje političke ocjene u vezi Crne Gore, ali ono nema pravo da daje političke ocjene u vezi Srbije i SPC-a. A ono čini upravo suprotno. Ono se bavi onim što se ni njega, ni njegovog naroda… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Jesi li jeo što R.Srpska?
Odgovori mi, da ne budem tužan…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Vi Crnogorci ste stvarno interesantne biljke. Toliko komentara o stvarima koje sa vama nikakve veze nemaju niti bi trebale i naj manje da vas se tiču. Kakve vi veze imate sa Srbima i sa Srbijom, kakve vi veze imate sa srpskim problemima i sa srpskom mukom ??? Da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Čestitam vam dan nezavisnosti, ne zbog… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Đe si brate R.Srpska?
Aj mi jednom odgovori jesi li jeo što, pa ću ti reći koji mi je nick prije bio, čak ću se upustiti i u dijalog sa tobom..?

Miro
Gost
Miro

Istoricar po potrebi,bez dovoljno znanja,iskustva idr.Prevedeno istoricar odredjenih partijskihkrugova.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Patrijarh irinej i veci deo spc podržava vucica

Crnogorac
Gost
Crnogorac

To je laz, Podgoricanine!

Sigurica
Gost
Sigurica

Mrgud… Ja sam iz plemena gdje su sve bikovi, gejevi … zato trči, bježi,… ti junače crvene pozadine…. koje služi u „ čast pojedincima” …

Младен
Gost
Младен

Ko je bre ovaj da on prica tako o Crkvi. Pojma nemaju. Brzo rijesenje za Kosovo i Metohiju je da je ne daj Boze Srbija prizna. To traze svi na zapadu. Koja budala se odrice svoje teritorije. Jedino resenje je zamrznuto stanje. A zapad je taj koji donosi nestabilnost svojom politikom jer forsira pricu o Kosovu. Treba cekati bolju situaciju… Više »

Gavirija
Gost
Gavirija

Zamrznuti status Kosova je opcija nacionalistickih krugova koji su na maximalno 10%. Sta sad moj Madjo, nijesam siguran da ce bas tebe i njih poslusati srpska vlada.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zaboravio si jednu nulu kod ovih procenata. 100% , a i u Crnoj Gori ih je toliko.

crkveni miš
Gost
crkveni miš

pita se lazanjski i crkvena demoNkratija

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Demonkratija je evropska, ne crkvena tvorevina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ako pogledamo istoriju, svaki put kada su srpska crkva i država bile zajedno, dva dijela istog tijela, srpska država je bila u uzletu. Svaki put kada bi se odvojili od Svetosavskog puta, podnosili bi teške poraze. Ko god je bar jednom poslušao “Nebesnu liturgiju” Vladike Nikolaja, jasno mu je šta treba da radi.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tako je.

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Ha ha. Je li to Nikolaj, koji je za Hitlera napisao da je veliki sin, ravan Svetom Savi?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Da, da pa je zato bio logoraš u logoru Dahau

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Opet manipulišeš. Bio je u logoru. Istina je i da je Hitlera dizao u nebo i poredio ga sa Svetim Savom. I ti to znaš ali po običaju, kriješ istinu i iznosiš poluinformacije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dobro je da si priznao da je bio u logoru. Istina je da je dobio orden od Njemačke tokom 30-ih godina, ali za uređenje njemačkog vojnog groblja u Bitolju. ( sličan potez je prije par godina uradila i crnogorska država).

Redar
Gost
Redar

Tako je mladicu, ali malo brava odje to zna.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mi bravi, a ti trava pa te pasemo svi. Ha ha ha!

OVAKO JE
Gost
OVAKO JE

Sve religije su ono što su uvijek i bile. Opijum za narod. Kad im se nabiju obje noge u jednu cipelu, a ima načina!, onda su dobri i poslušni i ne pokušavaju da upravljaju državom.

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Ostavi se mali naše braće srba. Podgorica još za sto godina ili 200 neće imati puteve kao beograd to znači da smo 200 godina iza beograda i uzgred javi mi se kad izađeš sa beogradjankom. 🖖🖖🖖🖖🖖🖖

Monti
Gost
Monti

Uvenula jos kad je posadjena a prije procvjetanja, lala iz Novog Sada (tamo neki Milivoj Beslun) nasla se da nam drzi govore. Tudjinac oce da presudjuje. Jos mu dali emisiju na jednot privatnon tv da uredjuje i da eglenise sa penzionisanim brucosem Borom M. Krivokapicem. Da udruzeni brljaju narod u CG, a obojica ne zive u CG. E zalosti. Jada… Više »

Titan
Gost
Titan

Dakle, Cetinje nije vise prijestonica Crne Gore, buduci da je kasa u Podgorici! Hvala ovom vrsnom istoricaru na ovim mudrostima.

Bodin
Gost
Bodin

Ko je ovaj junosa placeni dosljak u CG? Za sto je on pozvan i referentan. Prljavi agitator, sranac za srebrenjake. On veze nema sa CG ali ga je rezim iznajmio. Ajde okle si i dosao prijatelju i ne petljaj se u ujutrasnje stvari CG. Ti nijesi njen gradjanin ni drzavljanin.

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Vau, kako ozbiljan tekst

Idriz Muratović
Gost
Idriz Muratović

A biće da je tako,kad ti kažeš.. Tvoja faca uliva povjerenje!
A,bjež’ avetinjo!

Mrgud
Gost
Mrgud

Pedofili,LGBT,Sveci ratni zločinci, stotine hiljada silovane đece po svijetu,poslovi sa drogom,građevinska mafija,ratni huškači i profiteri. Nazadnija organizacija ne postoji,spalivanje ljudi na lomači,čerečenje na spravama za mučenje,inkvizicija,spaljivanje knjga neprocjenjivog značaja,bahanalije po manastirima…………je li to od Boga ili to božiji poslanici rade što su nazadni šljam. Čast izuzecima,ali na žalost njihov glas se ne može čuti od ovih sotona u mantiji. Doveli… Više »

Ljerka
Gost
Ljerka

Nemoj tako oštro po katoličanstvu.Ima tamo i svijetlih primjera.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mrgude, sve si pobrkao.Pravoslavlje nema veze sa inkvizicijom i ostalim, malo manje gledaj filmove i čitaj žutu štampu, a češće pođi na Svetu Liturgiju.

Tako je.
Gost
Tako je.

Češće pođi na Svetu Liturgiju, ali leđa uza zid.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ledja uza zid, kada si u Evropskom parlamentu.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Da. To sve radi Vatikan. U pravu si.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ne potpisuj se sa” Crnogorac ” kad si jado neki tamo politicki crbin sto misli da sve zna zato sto pripadas tom korpusu i ides u sektu spc, a u stvari si glup ka noc.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ti se ne potpisuj kao Crnogorac nego ti bolje pristaje Crvogorac. Ha ha ha! Da je vjecna Petrovicka Crna Gora! Idemoooooooooooooo!

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Kako je lijepo kad se mi, Crnogorci, interesujemo i miješamo u ono što rade u Srbiji…

kako ne
Gost
kako ne

JA mislim da se srbija nije prestala mijesati u Crnogorske stvari sa tim jer pare od takozvane spc idu za Beograd.”druze Tito”od kad ti to branis srbiju a ne Jugoslaviju

Silicone soul
Gost
Silicone soul

Bešlin????
Staro Crnogorsko prezime

Montebegrin
Gost
Montebegrin

A zasto dobar istoricar mora biti iste nacionalnosti !? Vjerovatno ni naucnik!?! Zasto bi Ajnstajn bio priznat u americi,Marija Kiri,Tesla…
Eee,valjalo bi staviti prst na celo ponekad!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Problem je što oni ne slušaju normalne ljude kao što je Bešlin nego se povinuju zadnjim nacionalistima i rusofilima.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Problem je sto Njemci sve vise uvidjaju pogubne posledice neoliberalizma, a ovaj sto trabunja jeste pobornik istog. I Njemci ga odbacuju i vide da su se ogrijesili prema Srbiji i Crnoj Gori. A to je problem za albansku i crnogorsku mafiju, a i posteni Albanci to vide.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Hahahaha, ono kad rusofil izjavi pošteni Albanac. Šta kao većina su nepošteni a postoje samo izuzeci. A bješte gubitnici nazad u srednji vijek.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Srednji vijek je na zlom glasu zbog katolicke crkve. U Romeji je tada bio procvat kulture. Zapad tada dozivje renesansu, a kod pravoslavnih i u arapskom kalifatu prodjose hiljadu renesansi prije toga. Zapadna Evropa i katolicka crkva bijahu tamni vilajet. Pravoslavlje je vjecno, to zna svaki posteni Njemac, Italijan, Francuz, Amerikanac, Hrvat, Albanac itd.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mislim da je nepristojno da ljudima druge vjeroispovijesti spočitavaš koga bi trebalo da slušaju.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Kako ti proizilazi fašizam iz rečenica nesretniče gubitnički. Uviđaš li to?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Gubitnik si ti. Uvidjas li? Ideologija, koju ti podrzavas je fasisticka i neokolonijalisticka. Ali to nestaje. Narodi Azije, Afrike i Juzne Amerike se bude i ustaju. Krivo ti je zbog katolicke crkve i tamnog vilajeta. Ha ha ha! Istina boli.

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Ajde, ajde pomiri se sa porazom gubitniče. Nema mjesta kompleksima, idemo naprijed ovo je i vaša država.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Mislim da bi bilo vrlo nepristojno da ja kao pravoslavac “savjetujem” pripadnike islamske vjeroispovjesti da li treba da slušaju Hodže ili katolike da li trebaju da slušaju njihove sveštenike.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Druge vjeroispovijesti spocitavaju nama pravoslavnima koga bi trebalo da slusaju, a ne ja njima. E nece moci. Meni kod Hrvata ne smeta sto vole Njemacku ni kod Muslimana sto vole Tursku, ali njima smeta sto ja i 99% Crnogoraca volimo Rusiju i bastinimo tekovine stare Romeje. Pogledaj samo kako se ponadaju zapadne zemlje. Kao imperijalisti i neokolonijalisti.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Koja to zemlja slusa crkvu …ekonomija i crkva nemaju dodirnih tacaka

Nikšćanin
Gost
Nikšćanin

Najača finasiska istitucija u Crnoj Gori je Srpska crkva na čelo sa Anfilohijem.U Srbiji takođe,u Rusiju,da nepričamo o Katoličkoj.Ogromna ekonomska moć je u njihovim rukama

Njemac
Gost
Njemac

Na primjer Njemacka. Cak je prosli predsjednik Njemacke svestenik

prosle
Gost
prosle

A Prizren je bio carski grad 1915-te, valjda? Jasan je nastup CdM-a I ideologija, ali ipak postujte osnove neke bar

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Kosovo je bilo okupirano do 1912. godine, kao i vecina nasih teritorija. Kao i sada sto su, ali vraticemo ih mi ponovo. Onam Onamo za brda ona… Dalje znate i sami. Pravoslavlje je vjecno! Evroatlantizam je pogibelj!

Juhuuuuu!
Gost
Juhuuuuu!

Idi, bratski, pa ga vrati, onamo-namo, vidi se da si junak velji. Svi ćemo ti dati moralnu podršku!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mi cemo ga vratiti, a da vidim tvoj kontigent u Avganistanu kako se bori protiv terorizma i uvodi demokratiju. Ha ha ha!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

A koji to mi? Ti i tvoji? Reka sam ti ne potpisuj se sa” Crnogorac” – Srbistancu.

šavnik na vodi
Gost
šavnik na vodi

nema vise toga da se crnogorci bore za tuđe interese

Sigurica
Gost
Sigurica

Jako pleme ovi Bešilini… koljeno đedovo…. još ga „ Pobjeda” pita…. za Kosovo 1912 . bruka…

amo
Gost
amo

Ajde sigurica ne avetaj

Mrgud
Gost
Mrgud

Apači,Sijuksi.Čejeni…koje pleme. A Sigurica iz kog si plemena?

Idriz
Gost
Idriz

Nije iz dukljanskoga,zato vi se ne sviđa.Je li tako Montenegrinci?

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Predlazem : procerat sve crnogorce iz beograda i srbije i sve srbe iz crne gore takodje procerat. Izlit kineski zid i da se jednom stavi tacka na ove polemike. Pa vidjite dje ce ko i sto cete. Al podjela vise dosta. Glupi srbi i jos gluplji crnogorci muslimani su nam vecina i u srbiju i u crnu goru.

Gost
Gost
Gost

Religija je najvece zlo covjecanstva. Stojim iza toga i uvijek cu. Osim Budizma. Ovo ostalo…

Domacin
Gost
Domacin

Ljudi koji pogresno tumace religiju su najvece zlo. A ovaj clan gore je cist primjer..

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Ma ovaj gore, i ako griješi, nije neki faktor. No ti to objasni Amfilihiju, koji pravi zgrade, hotele i izdaje poslovne prostore. Po nekim (njihovim) procjenama, godišnje SPC iz Crne Gore iznese 30-40 miliona eura. Džomić na TV reče: istina je ali sve je po DUP-u.

Dabome
Gost
Dabome

I sve ostavlja djeci!

Gost
Gost
Gost

Nije sve u ljudima koji pogresno propagiraju vjeru,vec i u nekim nacelima vjere koja se kose sa zdravim razumom. A koliko samo profita ima manastir Ostrog? Pretpostavljam da pomazu mnogima ali vecina tih para ide za njohove dzipove i zlatne odaje. Kacavenda stajl.

Probao lično
Gost
Probao lično

Ne pomaže nikome. Samo izmišljene bajke, radi drpanja para.

amo
Gost
amo

Greska prijatelju,nije religija zlo,nego ljudi koji sprovode religiju,oni su puni zla.

Wc na Rumiji
Gost
Wc na Rumiji

A srbogorci izdanici kod nas?,dalje spc okupatori,mindza pipun,patrijah maca,radovic zlikovac iz Morace?,ostala izdahnicka zgadija?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Gledaj kako tvoj NAZO brod tone! Ha ha ha!

Send this to a friend