Region

Srbija je svaki put gubila kada je slušala crkvu

Srpska pravoslavna crkva otvoreno prijeti predsjedniku Srbije da će ući u sukob sa njom, narodom i budućim generacijama ako raspiše referendum za rješenje kosovskog pitanja iako vlast referendum uopšte i ne pominje. Crkveni predstavnici su ljuti jer je njihov zaključak o Kosovu sa posljednjeg Sabora gurnut u zapećak, što je logično pošto se zalažu za zamrznuti konflikt koji uopšte ne može biti opcija rješenja za Kosovo.

Crkvi smeta što se u medijima ne polemiše o ovom njihovom stavu, što je u autorskom tekstu iznio i najbliži saradnik mitropolita Amfilohija, Velibor Džomić, kao i otvorene prijetnje sa početka ovog teksta.

“Ne bih da budem ciničan, ali svakome je prijestonica tamo gdje mu je kasa. A vrlo dobro popunjena kasa SPC je u centru Beograda. Sve drugo je čista politika i ideološka retorika koju crkva koristi u velikim količinama”, kaže Milivoj Bešlin, istoričar, odgovarajući na Pobjedino pitanje zašto je za SPC Kosovo duhovna prijestonica i mora biti u svjetovnim granicama Srbije kada je tek 1912. godine ušla u sastav Srbije.

On ističe da je njima kao i njihovim ruskim pokroviteljima u interesu zadržavanje statusa quo, dakle, stanja tzv. zamrznutog konflikta.

“Preko neriješenog kosovskog problema se postiže nekoliko stvari: omogućava Rusiji da utiče na političke i ekonomske prilike u Srbiji, pomažu ruske namjere da se destabilizuje Balkan i preko njega vrši destabilizacija Evrope; dalje, neriješeni kosovski problem je stalni izvor nestabilnosti i nacionalističkog ekstremizma u Srbiji, čime se konstantno generiše nacionalistička plima kao i antizapadna i rusofilska orijentacija kod građana Srbije”, kaže Bešlin.

Prema njegovim riječima, ,,srpski nacionalistički projekat je svaki put dobijao kada je slušao crkvu, ali je Srbija u svakoj od tih prilika bila gubitnik.

“Neriješeni kosovski problem je stalni izvor nacionalističkog ekstremizma i pomažu se ruske namjere da se destabilizuje Balkan”, smatra  istoričar.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dagy
Gost
dagy

Da slusaju takve kao ti,ne bi gubili jer bi sve pogubili

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Evo čujem, Bešlin nije Srbin no je Crnogorac po nacionalnosti.
A kad ja kažem da se Crnogorci nebi trebali brinuti za Srbe i Srbiju ( pošto od njihove brige samo štete imamo) Crnogorci se nađu uvrijeđeni.

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Jesi li jeo što R.Srpska?

Jagos
Gost
Jagos

Gospodin Milivoj Beslin je iz poznatog crnogorskog bratstva Beslin, moje se proslavilo na Carevu lazu, Martinicima, Krusima, u Moraci, Grahovcu, Vucjem dolu, Fundini, Skadru, Mojkovcu….Zato kao rodjeni Crnogorac i po svom porijeklu ima vise nego pravo da daje danas politicke ocjene; on je uzdanica dvorske istoriografije na povremenom i privremenom radu u CG.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Znači i on je još jedan Crnogorac koji rovari po Srbiji ???? Vjerovatno potomak nekog zločinačkog crnogorskog komuniste koji se naselio u Srbiju poslije ww2 na tuđe imanje. Lijepo bi bilo da se njegov privremeni i povremeni rad u CG pretvori u stalni rad i da se ne vraća više u Srbiju. Niko za njim neće žaliti, a i on… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Aoo brate moj… što bi? Večera li ti?

R. Srpska
Gost
R. Srpska

… ” Zato kao rodjeni Crnogorac i po svom porijeklu ima vise nego pravo da daje danas politicke ocjene; “…. Ono ima pravo da daje političke ocjene u vezi Crne Gore, ali ono nema pravo da daje političke ocjene u vezi Srbije i SPC-a. A ono čini upravo suprotno. Ono se bavi onim što se ni njega, ni njegovog naroda… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Jesi li jeo što R.Srpska?
Odgovori mi, da ne budem tužan…

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Vi Crnogorci ste stvarno interesantne biljke. Toliko komentara o stvarima koje sa vama nikakve veze nemaju niti bi trebale i naj manje da vas se tiču. Kakve vi veze imate sa Srbima i sa Srbijom, kakve vi veze imate sa srpskim problemima i sa srpskom mukom ??? Da vas nema trebalo bi vas izmisliti. Čestitam vam dan nezavisnosti, ne zbog… Više »

Josip Broz Tito
Gost
Josip Broz Tito

Đe si brate R.Srpska?
Aj mi jednom odgovori jesi li jeo što, pa ću ti reći koji mi je nick prije bio, čak ću se upustiti i u dijalog sa tobom..?

Miro
Gost
Miro

Istoricar po potrebi,bez dovoljno znanja,iskustva idr.Prevedeno istoricar odredjenih partijskihkrugova.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Patrijarh irinej i veci deo spc podržava vucica

Crnogorac
Gost
Crnogorac

To je laz, Podgoricanine!

Sigurica
Gost
Sigurica

Mrgud… Ja sam iz plemena gdje su sve bikovi, gejevi … zato trči, bježi,… ti junače crvene pozadine…. koje služi u „ čast pojedincima” …

Младен
Gost
Младен

Ko je bre ovaj da on prica tako o Crkvi. Pojma nemaju. Brzo rijesenje za Kosovo i Metohiju je da je ne daj Boze Srbija prizna. To traze svi na zapadu. Koja budala se odrice svoje teritorije. Jedino resenje je zamrznuto stanje. A zapad je taj koji donosi nestabilnost svojom politikom jer forsira pricu o Kosovu. Treba cekati bolju situaciju… Više »

Gavirija
Gost
Gavirija

Zamrznuti status Kosova je opcija nacionalistickih krugova koji su na maximalno 10%. Sta sad moj Madjo, nijesam siguran da ce bas tebe i njih poslusati srpska vlada.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Zaboravio si jednu nulu kod ovih procenata. 100% , a i u Crnoj Gori ih je toliko.

crkveni miš
Gost
crkveni miš

pita se lazanjski i crkvena demoNkratija

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Demonkratija je evropska, ne crkvena tvorevina.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Ako pogledamo istoriju, svaki put kada su srpska crkva i država bile zajedno, dva dijela istog tijela, srpska država je bila u uzletu. Svaki put kada bi se odvojili od Svetosavskog puta, podnosili bi teške poraze. Ko god je bar jednom poslušao “Nebesnu liturgiju” Vladike Nikolaja, jasno mu je šta treba da radi.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Tako je.

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Ha ha. Je li to Nikolaj, koji je za Hitlera napisao da je veliki sin, ravan Svetom Savi?

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Da, da pa je zato bio logoraš u logoru Dahau

Donja Morača CG
Gost
Donja Morača CG

Opet manipulišeš. Bio je u logoru. Istina je i da je Hitlera dizao u nebo i poredio ga sa Svetim Savom. I ti to znaš ali po običaju, kriješ istinu i iznosiš poluinformacije.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Dobro je da si priznao da je bio u logoru. Istina je da je dobio orden od Njemačke tokom 30-ih godina, ali za uređenje njemačkog vojnog groblja u Bitolju. ( sličan potez je prije par godina uradila i crnogorska država).

Redar
Gost
Redar

Tako je mladicu, ali malo brava odje to zna.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Mi bravi, a ti trava pa te pasemo svi. Ha ha ha!

OVAKO JE
Gost
OVAKO JE

Sve religije su ono što su uvijek i bile. Opijum za narod. Kad im se nabiju obje noge u jednu cipelu, a ima načina!, onda su dobri i poslušni i ne pokušavaju da upravljaju državom.

ANGOLA 💎💎
Gost
ANGOLA 💎💎

Ostavi se mali naše braće srba. Podgorica još za sto godina ili 200 neće imati puteve kao beograd to znači da smo 200 godina iza beograda i uzgred javi mi se kad izađeš sa beogradjankom. 🖖🖖🖖🖖🖖🖖

Monti
Gost
Monti

Uvenula jos kad je posadjena a prije procvjetanja, lala iz Novog Sada (tamo neki Milivoj Beslun) nasla se da nam drzi govore. Tudjinac oce da presudjuje. Jos mu dali emisiju na jednot privatnon tv da uredjuje i da eglenise sa penzionisanim brucosem Borom M. Krivokapicem. Da udruzeni brljaju narod u CG, a obojica ne zive u CG. E zalosti. Jada… Više »

Titan
Gost
Titan

Dakle, Cetinje nije vise prijestonica Crne Gore, buduci da je kasa u Podgorici! Hvala ovom vrsnom istoricaru na ovim mudrostima.

Send this to a friend