Region

Srbija poziva članice da ne prime Kosovo u Interpol

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović sa predsjednikom Interpola Mengom Hongvejom

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Nebojša Stefanović je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsjednikom Međunarodne organizacije kriminalističke policije Interpol Mengom Hongvejom, izjavio da će Srbija pred Generalnu skupštinu Interpola, koja će se održati u novembru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputiti pismo svim državama članicama Interpola sa zahtjevom i argumentacijom zašto Kosovo ne treba da bude primljeno u ovu organizaciju.

“Koristeći argumente koji su utemeljeni u međunarodnom pravu, u rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), kao i rezolucijama koje je sama Generalna skupština Interpola usvojila na prošlogodišnjem zasijedanju, a koja ima pravnu snagu i koja kaže da samo država članica UN može postati članica Interpola”, rekao je Stefanović.

On je naveo da Beograd samo želi poštovanje međunarodnog prava.

Na pitanje RSE o potjernicama Srbije na kojima se nalaze kosovski Albanci, predsjednik Interpola Meng Hongvej je rekao da unutar te organizacije postoji regulativa na osnovu koje se razmatraju molbe i donose odluke.

“Kada članica naše organizacije podnese molbu za potjernicu, mi na osnovu naše regulative odlučujemo da li je ta molba u skladu sa našim propisima. Interpol ne donosi odluku za pojedinačnu molbu. U slučaju kad je jedna članica podnijela molbu sa kojom se ne slaže druga članica mi insistiramo na internim konsultacijama tih članica do postizanja dogovora. Smatram da imamo odličnu komunikaciju sa Srbijom i uspješno rješavamo postojeća pitanja”, rekao je Hongvej.

MUP će postupati po svim nalozima sudova, rekao je ministar Nebojša Stefanović upitan o kojim sudskim nalozima je riječ kada je u pitanju predsjednik Kosova Hašim Tači.

“Postupaćemo po svim nalozima sudova. Ja ne mogu sada da vam kažem koliko i koji je postupak u toku. Tražićemo od suda ukoliko dođe do tako nečega. U svakom slučaju znamo da postoje određeni sudski nalozi i svako lice za kojim postoji potjernica srpskih sudova biće procesuirano u skladu sa zakonom”, rekao je Stefanović.

Ministar je objasnio da se postupanje odnosi na postojanje sudske presude i zahtjeva suda da se presuda izvrši, odnosno lice dovede pred sud ili ako je u toku postupak.

Prethodno je Stefanović izjavio da će MUP u slučaju posjete kosovskog predsjednika Hašima Tačija Preševu i Bujanovcu, opštinama sa albanskom većinom na jugu Srbije, postupiti po nalogu sudova.

1 Komentar na "Srbija poziva članice da ne prime Kosovo u Interpol"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend