Region

Srbiji nema EU bez sporazuma sa Kosovom

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU koji će se održati 18. juna bit će dosta rasprave o zemljama regiona. Prije svega o davanju saglasnosti za otpočinjanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. No i Srbija je i u fokusu.

“Bez odlaganja da se zaključi sveobuhvatni pravnoobavezujući sporazum i to je neophodno kako bi Srbija i Kosovo napredovali na EU putu. Taj sporazum mora da riješi sva otvorena pitanja u skladu sa međunarodnim pravom, EU standardima i da doprinese regionalnoj stabilnosti”, stoji u jednom od predloženih zaključaka.

Ovaj navod iz nacrta zaključaka, koji će biti predmet rasprave na sastanku još je jedna jasna poruka da je dijalog i rješenje kosovskog problema za evropsku diplomatiju i dalje presudno za napredovanje Srbije ka EU.

Šefovi diplomatija raspravljaće o prilikama na Zapadnom Balkanu i trebalo bi da usvoje paket zaključaka o napretku i obavezama zemalja u procesu proširenja.

Osim na Srbiju i pitanje Kosova, izvještaj se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za svaku zemlju regiona bit će usvojen paket zaključaka. Sve što se usvoji na ministarskom nivou potom treba da se potvrdi 20. i 21. juna na sastanku šefova država i vlada EU.

Takođe za Srbiju se traži o napredak u oblasti vladavine prava, nezavisno sudstvo i mediji.

7

avatar
1000
4
3
0
 
6
Boka kotorskaMileCarAliancePrinc od Konika
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Ni Crnoj Gori,dok Boka ne bude bar regija posebna

Car
Gost
Car

Važno je da će cg prva da udje u eu, recimo 2040 godine.

Aliance
Gost
Aliance

Nama nema ni sa ni bez kosova😃😃

Mile
Gost
Mile

Kuca se raspada ,a mi svi slepci trcimo da se uselimo u nju…
Jadno

tschugo
Gost
tschugo

mile u pravu si .kuca se stvarno raspada ,jer tako zeli amerika,ali ja sa svojim godinama to necu dozivjeti.samo mi je zao narastaja ,unucad i praunucad

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ali zato Srbija grabi velikim koracima naprijed, već su dostigli jednu desetinu Njemačke plate! Mnogi Norvežani žele da se presele u Srbiju, oni koji su željni poplava!

Mile
Gost
Mile

Tesko Norvezanima,onda…
I u Norveskoj nemiri,zdravo…

Send this to a friend