Region

Srpski epidemiolog: Uloga Batuta da zataška podatke, uhvaćeni su u apsolutnim lažima

Radovanović ( Nova.s)

Povjerenje u Institut za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut” je i zvanično urušeno onog trenutka kada su u tekstu BIRN-a isplivali podaci iz baze podataka te institucije koji ukazuju na znatno veći broj zaraženih i umrlih, nego što se to zvanično saopštava.

“To je ključna i centralna ustanova koja treba da brine o zdravlju naroda, a oni ne mogu da saberu brojeve”, ocjenjuje sagovornik Nove epidemiolog Zoran Radovanović i dodaje da “Batut ima ulogu zataškavanja”.

“Batut je krovna ustanova u ovoj zemlji za oblast narodnog zdravlja, iz Batuta bi trebalo da potiču glavni savjeti i sugestije. Hvatani su u apsolutnim lažima. Čuli smo kako je broj bolesnih manji od broja hospitalizovanih, pa su ih novinari u tome hvatali. Da bi to izbjegli, oni su jednostavno prestali da objavljuju podatke. To je skandal, jer oni su dužni da obaveštavaju javnost o epidemiološkoj situaciji, a oni su jednostavno prestali to da rade”, ocjenjuje Radovanović.

Istraživačka mreža BIRN je 22. juna otkrila šokantne podatke da je broj umrlih od koronavirusa 2,5 puta veći od zvaničnih brojki, a da je broj zaraženih i do 3-4 puta veći od zvaničnih. “Batutu” je bilo potrebno 10 dana da se oglasi ovim povodom.

“Institut zа јаvnо zdrаvljе Srbiје ‘Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut’ оsuđuје nаvоdе kојi sе pојаvljuјu u јаvnоsti i dоvоdе u pitаnjе vjеrоdоstојnоst pоdаtаkа о brојu zаrаžеnih i prеminulih оsоbа оd pоsljеdicа virusа COVID-19. Оvim putеm dеmаntuјеmо infоrmаciје kоје sе sеnzаciоnаlistički plаsirајu u јаvnоsti о brојu inficirаnih i prеminulih pаciјеnаtа, јеr nisu tаčnе”, saopštili su tada iz “Batuta”.

Ipak, u samom saopštenju tog Instituta nije bilo ni riječi o svemu onome što je pisao BIRN, osim da je “veoma opasno kаdа pојеdinci kојi nisu mеdicinski stručnjаci dајu tumаčеnjа u pоglеdu klаsifikаciје COVID-19 pаciјеnаtа, nа оsnоvu nеtаčnih pоdаtаkа”.

Od pisanja BIRN-a prošlo je više od mjesec dana, a pravih odgovora koji će raspršiti sve sumnje još nema.

“Jasno je da tu učestvuje i Krizni štab, nisu to djeca. Znali su to. Epidemiolozi barataju brojevima, sve zavisi od toga. Odluke se donose na osnovu broju oboljelih i umrlih, tako da nisu toliko naivni da im se to podmetme. Kao, jadni oni, nisu to razumjeli. To je obmanjivački projekat u kojem je učestvovalo mnogo ljudi. Neki su se pravili naivni, kao, pojma nemamo”, navodi Radovanović.

On ističe da, kada se barata pogrešnim brojevima, donose i pogrešne odluke. Ipak, on smatra da će kompletna istina kada-tad isplivati.

“Ipak, čuće se sve to jednom. Ako tri osobe riješe da čuvaju neku tajnu, ona će se saznati, a ovdje je mnogo više ljudi. I podatke koje je objavio BIRN dobio je od osobe kojoj je dosadilo da laže, nije moglo više da se trpi to da u vijestima čuje jedan podatak, a zna stvarne stvarne brojke i ima pristup tim podacima”, kaže Radovanović.

Od člana Kriznog Štaba Predraga Kona za samo 24 sata čule su se dvije oprečne izjave. Od toga da se u Beogradu zaravnjuje epidemiološka kriva i da se očekuje njeno smanjenje, do toga da je srpska prijestonica prava epidemiološka bomba zato što ima ogroman broj mjesta gde koronavirus može naglo da počne da se prenosi.

17

avatar
1000
7
10
0
 
15
JooPre svega čovekSekulaLjuboRadul
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Radul
Gost
Radul

Cijela Srbija je jedna velika fabrika velikosrpskih laži.

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Nažalost je tako. Poznajem osobe koje studiraju u Beograd. Obje su se zarazile virusom i imale tipične simptome za ovaj virus. U bolnici nisu htjeli da ih testiraju zato jer nisu državljani Srbije. Kasnije su uradile testove na antitijela kod privatnika i ispostavilo se da su imale virus.

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Pa naravno da je svaki grad sa više milionskim brojem stanovništva epidemiološka bomba. Svako treba da se bavi svojom “kućom”. Kada bi krenuli u otkrivanje laži po okruženju i svetu, ne bi nam bio dovoljan jedan život. Svi ispravni i pošteni, realno prikazuju, samo Srbija laže, kako da ne!

Budva
Gost
Budva

Ne laže Srbija, nego Vučić i njegovi poltroni. Čovjek je psihijatriski slučaj.

Tesaloniki
Gost
Tesaloniki

To je dakle generalna moralna postavka – mozemo da lazemo (krademo/varamo/otimamo) jer i drugi to rade. S takvim dominantnim svjetonazorom se od drzave Srbije onda s pravom moze sve ocekivati

Pre svega čovek
Gost
Pre svega čovek

Sad već mešate babe i žabe. Za one koji nisu shvatili poentu, problem je što se bez dokaza piše o lažima samo jednih a o lažima drugih ne. Čim se objavi vest o Srbiji, odmah komentari “oni lažu” a kada se piše o drugim državama, komentara je 0. Malo očigledno, zar ne. Znate, u vašim komentarima se prosto oseti netrpeljivost.

Joo
Gost
Joo

Pre svega…..cuj, osetis netrpeljivost??!…..a sta mislis sta mi osetimo kada procitamo propagandu punu zla na vasim portalima, i jos gore komentare tvojih sunarodnika, koji su na granici da su bolesni……da bar osetimo SAMO netrpeljivost lakse bi bilo….ali mi od vase strane osetimo zlo, zle namere, namere da se nasa zemlja unisti, unizi, okupira, pljacka, itd…..eeeeee da je samo netrpeljivost……

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Vama je to u krvi. Dobrica Ćosić je davno rekao da je srpski lagati.

Anonimous
Gost
Anonimous

Da, ali kako da ti to objasnim a da se neko ne uvrijedi. Eto, moram da kažem istinu: ostaii krizni štabovi lažuckaju, za pokoji procenat, zakasne pokoji dan i tako to… A srpski krizni štab laže kao da je narod stoka pa ne zna da sabira i pamti. Tu se laže za pokoji stotinjak posto. To, priznaćeš jeste previše…

Sekula
Gost
Sekula

To je napisao otac nacije Srbin Dobrica Ćosić

Laž kao lijek
Gost
Laž kao lijek

Vlast Srbije koristi svoje najjače tradicionalno oružje protiv svega 😅

Hmmmm
Gost
Hmmmm

Ako ćemo pošteno ljekarima matematika nije jača strana. Često su im u srednjoj školi poklanjali ocjene iz tog predmeta. Ali su bili odlični da zapamte ono što pročitaju.

Baraka
Gost
Baraka

Srbistan

Cetinje
Gost
Cetinje

Dokrore Radovanovicu moram se ograditi po pitanju postenog Srpskog naroda ne stavljajuci sve u isti kos,od rukovodstva drzave Srbije i njihovih satelita,jeli moguce da ljudi pod Hipokratovom zakletvom moga da lazu i varaju svoj narod za radi partijskih benifita.Doktore mislim i da vam je poznata “istina”Loncara nekakvog ministra zdravlja i dr Vucica lazova o Crnogorskom zdravstvenom sistemu. Kako “pravo misliti”tako… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Pa pitaj ovdje ove nase doktore litijase!!

Radul
Gost
Radul

U pravu ste, ima i poštenih Srba ali vrlo rijetko.

Ljubo
Gost
Ljubo

Radule,a ima i koji pošteni Crnogorac

Send this to a friend