Region

Šta god dogovore Beograd i Priština imaće podršku EU

Evropska unija

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izrazila je nadu da će dijalog Beograda i Prištine moći da se finalizuje do kraja mandata aktuelne Evropske komisije.

Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu i odbrambenu politiku, je poručila da će EU podržati svako rješenje do kojeg dođu dvije strane, a koje je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU.

Ona je na konferenciji za štampu nakon neformalnog sastanka ministara inostranih poslova EU i njihovih kolega za Zapadnog Balkana, prenijela da je posebna pažnja bila posvećena podršci dijalogu Beograda i Prištine, koji se za nedjelju dana nastavlja u Briselu.

“Mogu prenijeti da sam kod ministara regiona, sa kojima smo razgovarali o pitanjima saradnje sa EU, vidjela jasnu snažnu podršku dijalogu i privrženosti i angažovanosti predsjednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija u delikatnoj fazi”, rekla je Mogerini.

Ona je kazala da postoji mogućnost da se konačno riješi jedan od najkomplikovanijih i teških konflikata pun posljedica po cio region, koji i dalje postoji u Evropi.

Najavila je da se sljedeće nedjelje nastavlja dijalog na nivou predsjednika, i da ona ne želi da komentariše sadržaje diskusija.

“Šta god dogovore dvije strane imaće podršku EU, ako je u skladu sa međunarodnim pravom i pravom EU. Evropska istorija, kao što znate, je zasnovana na prevazilaženju etničkih nacionalnih država”, poručila je Mogerini odgovarajući na pitanje da li se razgovaralo o ideji promjene granica.

Istakla je da se radi ozbiljno na nečemu što je teško i izazovno i da napori još nijesu dovedeni do kraja.

Sporazum na kojem se radi, kako je podvukla, biće pravno obavezujući i riješiće sva otvorena pitanja.

“Vjerujem da smo svi privrženi da finalizujemo dijalog narednih mjeseci, još prije kraja mandata EK”, kazala je ona.

Rekla je i da ne želi da iznosi o čemu se razgovaralo na neformalnim sastancima, jer taj format omogućava ministrima da otvoreno diskutuju iza zatvorenih vrata.

Navela je da su šefovi diplomatija EU razgovarali sa svojim kolegama sa Zapadnog Balkana, te ponovila da je širenje Unije na taj region glavni prioritet EU.

Send this to a friend