Region

Šta je novi Trampov savjetnik govorio o Kosovu 2008.

Novoimenovani savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trampa, Džon Bolton, javosti je poznat po svojim stavovima o Kosovu.

Ti stavovi, kako navodi RTS, znatno su odudarali od uobičajenih u američkoj administraciji.

“Najbolje je nastaviti pregovore o statusu Kosova, jer je to jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu”, govorio je Bolton u intervjuu datom 2008. godine nakon jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Za razliku od zvanične administracije u Vašingtonu, Bolton je tada rekao da ne preporučuje državama u regionu da priznaju Kosovo, “jer je u pitanju zaštita suštinskog koncepta da ljudi različitog etničkog porijekla žive zajedno u okviru granica heterogenih zemalja”.

“Kosovski presedan bi mogao da bude problem za zemlje bivše Jugoslavije i Evrope, koje su multietničke”, istakao je Bolton 2008. u intervjuu za Glas Amerike. Takođe, prema njegovom mišljenju, za Kosovo je najbolje da se nastave statusni pregovori, što SAD nisu prihvatile, niti većina evropskih zemalja.

“I dalje mislim da je jedini način da se održi mir i stabilnost u regionu – da se nastave pregovori, a tome nije doprinjela prerana odluka priznanju nezavisnosti Kosova”, napomenuo je Bolton.

Bolton je u intervjuu iz 2008. ukazao da je naklonost Zapada da prizna kosovsku nezavisnost “daleko više otežala pravično rješenje mnogih važnih pitanja, jer su kosovski Albanci konstantno imali na umu da će ishod biti njima naklonjen i da će ostvariti cilj, što se i dogodilo”.

Bivši američki ambasador u UN tada je napominjao da to što Rusija, Kina, Indija i neke druge velike države nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova doprinosi pogoršanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali i novim konfrontacijama na Balkanu.

 

Send this to a friend