Region

Šta je Plenković rekao, a Brnabić nije potpisala

Hrvatski premijer tvrdi da je predsjednica Vlade Srbije u Londonu potpisala deklaraciju po kojoj piše da se nadležnost nad zločinima iz rata predaje Hrvatskoj.

Da li je tim potpisom Srbija ispunila jedan od uslova zvaničnog Zagreba, koji je zbog toga više puta pokušao da blokira Beograd na putu ka EU ili je Plenković ipak malo “naduvao priču”, istraživao je “Blic”.

“U Deklaraciji sa Samita jasno piše formulacija kojom se nadležnost nad zločinima iz rata koji su počinjeni na teritoriji Hrvatske predaje upravo Hrvatskoj”, rekao je Plenković o temi koja potresa region gotovo svaki put kada se sastanu srpski i hrvatski zvaničnici ili kada se odlučuje o napretku Srbije ka EU, navodi beogradski list.

“Blic” je pokušao da dođe do deklaracija koje su usvojene u Londonu i ako piše, tih dokumenata nema ni na sajtu Vlade Srbije. Međutim, ubrzo po potpisivanju deklaracija one su postavljene na sajt londonskog samita.

U njima nema formulacije za koju je Plenković tvrdio da je jasno naznačena u deklaraciji o ratnim zločinima. Ipak, pitanje nadležnosti u Deklaraciji o ratnim zločinima se pominje u jednoj rečenici, u kojoj se navodi da treba otklanjati prepreke za efikasnu regionalnu saradnju, uključujući razmjenu informacija, saradnju između tužilaštva i brzu međunarodnu pravnu pomoć.

“Treba izbjegavati konflikte oko juridsikcije”, bilo je sve što je na tu temu pisalo u Deklaraciji.

U tom dokumentu piše i da treba poštovati presude međunarodnih i domaćih sudova koje se odnose na ratne i druge zločine, odbacivati mržnju i veličanje ratnih zločinaca, imati poštovanje prema žrtvama, bez odlaganja procesuirati važne slučajeve i riješiti zaostale predmete, kao i pojačavati kapacitete tužilaca i sudija.

Lideri vlada Zapadnog Balkana obavezali su se u Londonu, potpisivanjem deklaracija, i da će obezbijediti nepristrasnu i nezavisnu istragu slučajeva nestalih osoba, te da će u narednih pet godina “riješiti što više slučajeva nestalih osoba”.

Takođe, obećali su, između ostalog, i da će angažovati sve domaće institucije koje su nadležne za lociranje i identifikaciju nestalih osoba, kako bi došli do informacija o grobnicama, te da će u procesu traženja nestalih angažovati i članove njihovih porodica. Oni su se obavezali da tačne i pouzdane informacije o tome budu dostupne javnosti.

Predstavnici država Zapadnog Balkana i Hrvatske potpisali su i Deklaraciju o regionalnoj saradnji i dobrosusjedskim odnosima, u kojoj se navodi da će sva bilateralna pitanja rješavati putem pregovora “u duhu susjedstva i zajedničke posvećenosti evrointegracijama”.

Takođe, ističe se da će u rješavanju otvorenih pitanja koristiti “mirna sredstva”, uključujući i međunarodnu arbitražu, te da će o načinjenom progresu jednom godišnje izvještavati na samitu Berlinskog procesa.

Posebno je naznačeno da se od Crne Gore očekuje da radi sa svojim susjedima na pitanjima rješavanja graničnih sporova, kao i da BiH i Srbija vode “tehničku diskusiju” na istu temu. Mada Srbija najveći granični problem ima sa Hrvatskom, on se ne pominje u pomenutoj deklaraciji.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend