Region

Šta piše u Aneksu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Foto: EFAS
Foto: EFAS

N1 objavljuje “Aneks sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije”, koji je  dogovoren nakon maratonskih razgovora u Ohridu.

Tekst prenosimo integralno:

Dijalog Beograda i Prištine: Implementacioni aneks Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije

– Ovaj Aneks čini sastavni dio Ugovora.

– Kosovo i Srbija u potpunosti se obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa ekspeditivno i u dobroj vjeri.

– Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni djelovi odgovarajućih procesa pridruživanja Kosova i Srbije EU. Strane napominju da će EU posrednik odmah nakon usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmjena merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju će podjednako odražavati nove obaveze koje ima Kosovo, a koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

– Strane su saglasne da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

– Da bi se primenio član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju specifičnih aranžmana i garancija za obezbjeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz dijaloga koje je utvrdio EU posrednik.

– Strane su saglasne da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za monitoring, kojim predsjedava EU. Sprovođenje svih odredbi će biti obezbijeđeno i nadgledano od strane Zajedničkog odbora za praćenje.

– Da bi se primijenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju. Pomoć neće biti dodijeljena prije nego što EU utvrdi da su sve odredbe Sporazuma u ​​potpunosti sprovedene.

– Kosovo i Srbija se slažu da će sve tačke sprovoditi nezavisno jedan od drugog.

– Redosljed stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosljed njihovog sprovođenja.

– Kosovo i Srbija se slažu da neće blokirati primjenu nijednog člana (tačke).

– Sve diskusije u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga koji vodi EU.

– Kosovo i Srbija su primile k znanju da svako nepoštovanje svojih obaveza iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma o dijalogu može imati direktne negativne posljedice po njihove procese pristupanja EU i po pitanju finansijske pomoći koju dobijaju od EU.

Ova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu pod okriljem Evropske unije trajala je skoro 12 sati, a nakon nje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ništa nije potpisao, da je „nekakav dogovor“ postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni dio pregovaračkog okvira i jedne i druge strane, a da će od njihove implementacije zavisiti napredak u evrointegracijama.

„Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO“, rekao je Vučić.

Kosovo i Srbija dogovorili su se o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel. On je naglasio da će obje strane biti obavezane sporazumom koji će biti dio njihovog evropskog puta.

Predsjednik Srbije bježi od potpisivanja sporazuma, a on je defakto priznanje, rekao je poslije sastanka premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je novinarima rekao da je on bio spreman da stavi potpis.

Izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

Vučić i Kurti sastali su se najprije, odvojeno, sa Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto prije 15:30 počeo je trilateralni sastanak, koji je trajao do 22h.

15

avatar
1000
9
6
0
 
15
Narcis ZgubidanCrnogoracFestadjuntrockiNikola
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Lažni huligan će na kraju sve potpisati samo da ga još malo”isprepadaju”

Festadjun
Gost
Festadjun

Pitanje za domaće izdajnike, da li i dalje zelite da povucete priznanje Kosova kad se i sama srbija odrekla njega, ili planirate da se sad borite za metohiju

trocki
Gost
trocki

deder gde je sporazum? kad je potpisan pa je los i mora se menja

Nikola
Gost
Nikola

Steze se obruc oko Srbije.

gagi
Gost
gagi

Pa jeli EU “slijepa”da ne vidi da se Vucic sprda sa njima,a oni toliko bezocno sipaju stotine milina eura NEPOVRATNOG novca u Srbiju ili mozda “sve konce drzi”podanik i privjesak Viktora Orbana onaj zalizani Oliver Verhelji protiv koga se u EU vodi neka istraga/prismotra.Sprdnja od EU.

Zoram
Gost
Zoram

U aneksu pise da malo sacekaju da se ujedine Crna Gora Srbija Republika Srpska pa ce onda potpisat izdaju.

Beranac
Gost
Beranac

Ako Bog da

Lepota CG
Gost
Lepota CG

Idi ti u Srbiju.
Sta jadan imas od ujedinjenja. Da budemo parohija velike Srbije. Razmisli malo

Nečastivi
Gost
Nečastivi

Neće ga dat.

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Oce oce . Samo ce to da izvrne malo al kad paraf stavi dao je sve

SasaVNkCG
Gost
SasaVNkCG

beranče Doma SMO…

Mirko
Gost
Mirko

Tako je. I Tokio glavni grad.

Parilo
Gost
Parilo

Sad će Rilonja da kaže kako je uspjesno pregovarao i sačuvao cjelokupnost Srbije.

Lipa
Gost
Lipa

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, 1. ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Zna se
Gost
Zna se

Vučić će uraditi ono zbog čega ga je Zapad postavio na to mjesto. Onda će podijeliti narodu po 100 eura i svi mirni.

Send this to a friend