Region

Šta strani mediji zamjeraju Kolindi

Kolinda Grabar Kitarović

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, koja želi reizbor, polaže na islamofobnu kampanju, ocjenjuje bečki dnevnik “Standard”.

“Gdje god može ne govori o sopstvenoj zemlji, već o susjedima. Mnogi hrvatski političari imaju fiks-ideju da treba da se miješaju u stvari Bosne i Hercegovine”, dodaje list.

Dnevnik podsjeća da je hrvatska predsjednica prilikom nedavnog susreta sa izraelskim kolegom Ruvenom Rivlinom rekla, prema pisanju” “Džeruzalem posta”, da je Bosna i Hercegovina nestabilna i da je pod kontrolom militantnog islama.

U Bosni i Hercegovini je ta sporna izjava shvaćena kao napad, a hrvatski član Predsedništva Željko Komšić rekao je da je Grabar Kitarović ta koja je nestabilna, a ne Bosna i izrazio je žaljenje što šefica hrvatske države nastavlja propagandne aktivnosti time što širi brutalne laži, prenio je “Standard”.

List je ukazao da je tim povodom pozvan i hrvatski ambasador u Sarajevo na razgovor, a u međuvremenu je “Džeruzalem post” izbrisala spornu rečenicu sa svog sajta, pošto je Grabar Kitarovićeva tvrdila da to nikada nije rekla.

“Međutim, u to niko ne vjeruje, jer je predsjednica poznata po tome da pokušava da diskredituje Bosnu i Hercegovinu i tamošnje muslimane”, tvrdi bečki dnevnik.

List prenosi i da je dnevnik “Žurnal” u martu pisao da je hrvatska obavještajna služba SOA pokušala, preko posrednika, da sakrije naoružanje u džamije u Bosni, kako bi kasnije ta skladišta oružja “razotkrila” i mogla tvrditi da tamo postoji militantni islamizam.

Dnevnik podsjeća da je Grabar Kitarovićeva 2016. tvrdila da je, suprotno istini, susjedna zemlja “leglo terorizma” i da u njoj živi 10.000 radikalizovanih osoba, koje su bezbjednosni rizik po region.

Tada je rekla i da se na hiljade boraca Islamske države vratilo, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Bosne negiralo je te navode, ukazujući da ne zna kako je do tih podataka došla.

Bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović optužio je hrvatsku predsjednicu da “širi laži i ksenofobiju”, te da Hrvatska vodi “fašističku politiku”.

I šef Jevrejske zajednice Jakob Finci rekao je da je svima koji žive u Bosni i Hercegovini potpuno jasno da je hrvatska predsjednica pomiješala činjenice i da je govorila o nečemu što apsolutno nije istina.

“Standard” ističe da su bosanski muslimani, u poređenju sa drugim građanima te države prozapadniji i sekularniji od ostalih, jer je, prema jednom istraživanju iz 2017. njih 29 odsto reklo da zemlja pripada zapadu, a 64 odsto da smatra uticaj SAD pozitivnim i gotovo isto toliko – njih 65 odsto podržalo članstvo u EU.

Na drugoj strani, podsjeća list, najreligiozniji su Hrvati, od kojih bi čak 51 odsto prihvatilo sve što ih vjera uči, a kod Bošnjaka je to 45 procenata.

“Grabar Kitarović, koja želi za par mjeseci da bude reizabrana, njeguje politiku blisku ekstremnom nacionalizmu”; zaključio je “Standard”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgorica
Gost
Podgorica

Sramota sto zena prica sve..

Realno
Gost
Realno

Ne znam za druge, ja joj zamjeram sto nema kucni video.

😄🤣😄🤣😄🤣
Gost
😄🤣😄🤣😄🤣

Mogla bi s Ristom,idealan par

Send this to a friend