Region

Šta sve u Srbiji mogu optuženi i osuđeni ratni zločinci

Foto: Nova.rs

Bez ikakvog realnog rizika da će odgovarati za zločine protiv čovječnosti za koje su osumnjičeni ili osuđeni u odsustvu, traženi ratni zločinci u Srbiji nijesu pronašli samo utočište, već “Eldorado”: ljudi sa potjernica postaju uspješni biznismeni, ljekari, javni govornici, “humanitarci” i tv zvijezde.

Kapetan Dragan – aktivista za oslobađanje ubice premijera

Dragan Vasiljević, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji je odležao 13 godina zatvora zbog ratnih zločina u Hrvatskoj, osnovao je fondaciju za “pomoć utamničenim srpskim herojima u ustaškim i drugim zatvorima”, zasnovanu na donacijama i volonterizmu. Ovaj “profesionlani fotograf, golf instruktor i pilot”, upamćen po rečenici da bi “sa ovoga svijeta voleo da ode od infarkta, u vojničkim čizmama i uz rasnu plavušu” danas štampa majice sa likom ubice Zorana Đinđića i zalaže se da isti dobije “predsjedničko pomilovanje za heroja”.

Nedavno je njegova fondacija otvorila svoje kancelarije u Subotici, multietničkom gradu koji je ujedno i centar vojvođanskih Hrvata. Vasiljeviću su prostorije, prema navodima medija, ljubazno ustupljene od strane gradskih vlasti, na čijem čelu se nalazi koalicija Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

Vojislav Šešelj – ponosni vlasnik kuće u Hrtkovcima

Šešelj je nakon napuštanja Haga u Srbiji nastavio tamo gdje je i stao: kod Karlobaga – Ogulina – Karlovaca – Virovitice. Militantni lider srpskih radikala i dalje raspiruje vjersku i nacionalnu mržnju što iz poslaničkih klupa, što sa prorežimskih medija, tvitera ili sa Sajma knjiga gdje promoviše svoju opskurnu skribomaniju uvezanu u tomove knjiga mizoginih i uvredljivih naslova. U redovima svoje Srpske radikalne stranke zaštitnički čuva Vjericu Radetu i Petra Jojića čije izručenje zahteva Haški tribunal, a u tome mu blagonaklono pomaže i nekadašnji stranački kolega Aleksandar Vučić, čija Vlada je odbila da ih uhapsi.

Umjesto u Hagu, Radeta i Jojić se svake godine vesele na “otadžbinskom kongresu” SRS u sremskom selu Hrtkovci, odakle je praktično otpočela Šešeljeva kampanja protiv hrvatskog stanovništva u Vojvodini. Svakodnevno protjerivanja, pljačke, otimanja kuća i stanova, hapšenja, zatvaranja u logore, zlostavljanja, zastrašivanja, otmica i ubistava … na kraju su radikalima donijeli željeni rezultat u vidu nekoliko desetina hiljada Hrvata koji su od 1991. do 1995. protjerani iz Vojvodine.

Kao svojevrstan spomenik svom “uspjehu”, šef radikala je upravo u Hrtkovcima kupio i kuću na kojoj stoji natpis “Kuća Vojislava Šešelja”, kao podsjetnik malobrojnim preostalim Hrvatima u Sremu ko je domaćin, a ko neželjeni gost. I Šešelj je za života objavio kako želi da ode sa ovog svijeta, onako kako na njemu i živi: rathohuškački provocirajući, uz pjesmu “Ima jedan kućerak u Sremu” .

Duško Kornjača – ljekar sa mikrofonom

“Identične sve su priče oko borbe za Čajniče, među prvim puče puška u rukama brata Duška”, riječi su pjesme Baje malog Knindže posvećene Dušku Kornjači, ratnom komadantu opštine Čajniče za kojim je raspisana Interpolova poternica zbog zločina protiv čovječnosti. Kad ne pjeva o samom sebi po novosadskim kafanama, o čemu postoje i video zapisi, Kornjača se “krije” u privatnoj ordinaciji u Novom Sadu gdje radi kao specijalista gastroenterologije.

Prethodnih godina je bio i na republičkom budžetu, kao internista u stacionaru u Odžacima, a njegovo radno mjesto je finansirala lokalna samouprava. Dalje stihove iz pjesme “Đe Kornjača Duško stigo, teško ko će stići …”, ratni bjegunac je nedavno opravdao i pojavljivanjem na televiziji, gdje je gostovao kao stručnjak za alternativnu “kvantnu medicinu”.

Mada ponosan što je opjevan u pesmi, ovaj ratni komadant izgleda ipak ne voli da ga se podsjeća na period kada je umjesto bijelog mantila nosio uniformu, te je prije par dana i fizički napao bosanskohercegovačkog novinara koji ga je pronašao na novosadkoj adresi.

Tomislav Kovač – proizvođač bezglutenskih proizvoda

Krajem oktobra 2015. godine Tanjug je objavio tekst bezazlenog naslova “Domaći bezglutenski proizvodi u prodavnicama”, u kom sa izvjesnim Tomislavom Kovačem, vlasnikom firme Aleksandrija Fruška gora, priča o njegovoj prvoj domaćoj fabrici bezglutenske hrane u čiji pogon u Čurugu je uloženo dva i po miliona eura.

Tri godine kasnije, pojedini mediji su objavili i ovu vijest: “Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je dana, 18. januara 2018. godine optužnicu koja optuženog Tomislava Kovača tereti da je počinio krivično djelo genocid … “: Prema navodima optužnice, Kovač je kao komadant Štaba policijskih snaga MUP RS-a i zamjenik ministra i ministar MUP RS-a, u julu 1995. lično potpisao depeše o angažmanu paravojne formacije Škorpioni koji su tada počinili masakr u Trnovu, nadomak Srebrenice. Nakon što je potvrđena optužnica, za Kovačom je raspisana i crvena Interpolova poternica na zahtjev BiH.

Uspješan privrednik je i čest gost u emisijama na kanalu sa nacionalnom frekvencijom, gdje gostuje kao ekspert za ratna dešavanja u BiH. Takođe, jedan je od rijetkih koji je pristao da govori i za bosanskohercegovačke medije, te je nedavno za sarajevsku televiziju pojasnio da su mu falifikovali potpis koji je odobrio masakr.

“Sve naredbe vezane za Srebrenicu , nijedna nije potpisana od mene. Sada je završeno za to što sam šutio oko Radovana, a za mene je, da ne povjerujete, jedne naredbe potpisao Radovan Karadžič, a jedne dežurni inspektor, ja nisam htio potpisati nijednu” – objasnio je Kovač sarajevskom O kanalu.

 

Send this to a friend