Region

Stefanović traži da se EU i SAD izjasne o prijetnjama albanskih političara

Ministar Unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović za Tanjug ističe da očekuje od međunarodne zajednice da reaguje na prijetnje albanskih politričara iz Prištine, i da se o njima izjasne SAD i EU.

I to, kako dodaje, kao oni koji su, kaže, “bili najveći podržavalac Prištine u njenim nastojanjima”.

Srbija ne može da dozvoli da Srbi budu  narod koji je dozvoljeno ubijati i mučiti a da za to niko ne odgovora, kaže ministar policije te zemlje, Nebojša Stefanović.

“Važno je da se izjasne o tome šta oni kažu kada ti ljudi koje podržavaju kažu da će, ukoliko se bude tražila pravda i gonili zločinci, stvarati nove terorističke formacije koje će opet ubijati ljude”, istakao je Stefanović.

Veoma je važno, dodaje ministar, da znamo šta Evropa misli o tome, kako bi i mi mogli da se odredimo po nekim pitanjima.

Stefanović  ističe da je formiranje tog Suda zakasneo potez, imajući u vidu sve što je učinjeno da bi se zločinci zaštitili, zbog čega je pitanje kakve će uopšte domete imati.

“O pritiscima na svjedoke, njihovom nestanku, ubijanju, uklanjanju forenzičkih i drugih dokaza, o tome šta se sve dešavalo u poslednjih 20 godina, mogli bi tomovi da se napišu. To je, svakako, pitanje za najveće sponzore takozvane nezavisnosti Kosova”, ističe ministar Stefanović.

Ministar inače navodi da MUP pažljivo prati razvoj svih događaja na Kosovu i Metohiji, kako bi zaustavio eventualno prelivanje nestabilnosti i terorističkih akcija preko administrativnih linija s pokrajinom.

Na pitanje o saradnji sa kosovskom policijom, Stefanović kaže da je ona “veoma složena”.

“Tu saradnju počeli smo preko UNMIK-a, onda preko Euleksa i pokušavamo preko svih kanala, ali i sa lokalnim bezbjednosnim organima prištinske strane da uspostavimo neku vrstu saradnje koja će garantovati sprovođenje zakona”, kazao je on, ali i naglasio da to “ne ide lako”.

Uprkos tome, biće nastavljeni napori, kako nijedan kriminalac, zloupotrebljavajući i određene političke pozicije, ne bi mogao da nađe utičište bilo gde na teritoriji Srbije, pa tako ni na KiM, zaključio je ministar Stefanović.

Že.B.

Send this to a friend