Region

Stjepan Mesić se predomislio i primio nagradu Počasni građanin Sarajeva

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u februaru prošle godine odbio je da primi nagradu Počasni građanin Sarajeva. Ipak, godinu i dva mjeseca poslije, Mesić se predomislio pa je danas u sarajevskoj Vijećnici pruzeo svečano priznanje.

“Meni je drago da sam danas ovdje. Bilo je određenih nesporazuma, sjećate se. Bilo je nesporazuma sa Orhanom Pamukom, jednim od najvećih književnika. Ali ja sam uspostavio kontakt osobu sa gospodinom Pamukom i on mi je napisao da mi čestita”, rekao je Mesić.

Bivši lider Republike Hrvatske je prošle godine odbio nagradu jer su gradske vlasti u Sarajevu predomislile, tačnije priznanje Počasnog građanina Sarajeva umjesto Orhanu Pamuku, turskom književniku, u posljednji čas odlučile dodijeliti bivšem hrvatskom predsjedniku.

“Prije svega trebalo me obavijestiti da sam uopšte predložen za Počasnog građanina jer ni to ja nisam znao. Posebno nisam oficijelno dobio informaciju da sam izabran. A pogotovo kad sam čuo da je procedura bila sasvim drukčija, dakle, da je Orhan Pamuk dobio sve glasove komisije koja je to predlagala i najednom se onda ja pojavljujem kao počasni građanin… Sve skupa to mi nije odgovaralo. Ja ostajem i dalje prijatelj Bosne i Hercegovine i Sarajeva”, rekao je Mesić prošle godine.

Mnogi su tada optužili gradske vlasti da su pod pritiskom turskog režima “oduzele” nagradu svjetski priznatom književniku jer nije pristalica Erdoganove vlasti.

Uprkos očekivanju da će se Mesić pojaviti u Sarajevu u aprilu prošle godine, do toga nije došlo. On se zahvalio, poručio da će uvijek biti prijatelj glavnog grada BiH, ali da nagradu neće prihvatiti.

Ipak, 14 mjeseci poslije, tačnije danas, Stjepan Mesić je u Vijećnici primio nagradu koju je prvobitno odbio jer je, kako je naveo, riješio sve nesporazume.

Priznanje su Mesiću predali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Ivica Šarić i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Todor Krulj
Gost
Todor Krulj

Kako Milorad Popović nije dobio ovu nagradu?

Kraljevic Backo
Gost
Kraljevic Backo

Uvijek je bio principijelan,zato je i dobio priznanje za počasnog građanina Podgorice,nije on neki anonimus kao Novak Djoković,znao je Mugi prave vrijednosti

PG city
Gost
PG city

Nadam se da si ovo ironično rekao, Backo.

Send this to a friend