Region

Stoltenberg: NATO vrši reviziju da li da trajno poveća prisustvo kako ne bi bilo novih sukoba na Kosovu i u regionu

Jens Stoltenberg/ Foto: EPA - EFE

Uradićemo sve što je neophodno da osiguramo da se mandat KFOR-a nesmetano sprovodi, poručio je danas iz Prištine generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg. Otkriva da je u toku revizija vojnog prisustva Alijanse na Kosovu i najavljuje da će se skorije odlučiti o tome da li da se uvede trajno povećanje.Generalni sekretar NATO-a, obilazi region. Nakon jučerašnje posjete Bosni i Hercegovini, danas je došao na Kosovo.

Prvi sastanak održao je sa kosovskom predsjednicom, Vjosom Osmani.Na zajedničkoj konferenciji za medije nakon ovog susreta još jednom je osudio dešavanja u Zvečanu maja mjeseca kada je došlo do sukoba između Srba i vojnika KFOR-a, ali i sukob u Banjskoj između grupe naoružanih Srba i pripadnika Kosovske policije.

„Takvi napadi su neprihvatljivi i oni koji su za njih odgovorni – treba da odgovaraju“, naglasio je Stoltenberg. Konstatovao je da je NATO nakon najnovijih tenzija na Severu „brzo reagovao“.

„Doveli smo još 1,000 dodatnih trupa na Kosovo, kao i teže naoružanje i povećali smo broj patrola na Sjeveru“, kazao je. Naglašava da je riječ o najvećem pojačanju KFOR-a u posljednjoj deceniji.

„To pokazuje koliko smo ozbiljni u vezi sa incidentima u maju i septembru“, kazao je.

Upitan da li je NATO spreman i šta će da uradi ukoliko dođe do sličnih incidenata, a kako bi osigurao da ne dođe do širih konflikta u regionu, Stolteberg je podsjetio na dješavaja 90-tih godina u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, navodeći da Alijansa „mnogo ulaže u bezbjednost regiona“.

„Sigurnosti naroda u ovom regionu i stabilnost ovog regiona bitni su za našu sigurnost“, ocjenio je generalni sekretar NATO-a.Naglašava da će NATO „uraditi sve što je neophodno da osigura da se sprovodi mandat (KFOR-a) na Kosovu“.

Generalni sekretar NATO-a ujedno otkriva da NATO vrši provjere, odnosno revidira svoje vojno prisustvo na Zapadnom Balkanu – u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

„Koristili smo rezervne snage da odmah povećamo naše prisustvo nakon nasilja septembra meseca. Sada vršimo reviziju da li bi trebalo da imamo trajno povećanje kako bismo osigurali da ovo ne izmakne kontroli i stvori novi nasilni sukob na Kosovu ili širem regionu. Uradićemo šta je neophodno, trenutno vršimo pregled prilagođavanja našeg prisustva i već smo primenili hitno povećanje prisustva NATO-a u regionu“, kazao je Stoltenberg.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
SioklidesJohn
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sioklides
Gost
Sioklides

Povecaj ..parkiraj jedan brod u Luku BAR

John
Gost
John

I sankcije.

Send this to a friend