Region

Stoltenberg: Srbija je dugogodisnji blizak partner NATO-a

Jens Stoltenberg/ Foto: EPA - EFE

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocijenio je da je Sjevernoatlanska alijansa dugogodišnji i blizak partner sa Srbijom, rekavši da se parnerstvo zasniva na političkom dijalogu i na praktičnoj saradnji, uz puno poštovanje državne politike vojne neutralnosti Srbije.

“Naš politički dijalog se ispoljava na različite načine. Uključuje moje kontakte sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i drugim političkim liderima i regularne interakcije sa srpskim kolegama koje imaju moj zamjenik pomoćnika za politička pitanja i bezbjednosnu politiku i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu. Takođe, uključuje dobro uspostavljene odnose između komandanta KFOR-a i srpskog načelnika generalštaba”, rekao je Stoltenberg, prenosi Tanjug. On kaže da takvi odnosi omogućavaju konstruktivni duh i uzajamno poštovanje “koji treba da se nastave”.

KFOR spreman da interveniše

Kada je riječ o Kosovu, Stoltenberg je rekao da je “nedavno razgovarao sa političkim rukovodstvom u Prištini i Beogradu oko tenzija na sjeveru Kosova”.

“Sve strane moraju da ostanu mirne, da izbjegavaju jednostrane akcije i konstruktivno da se angažuju u dijalogu, uz posredovanje Evropske unije. U skladu sa svojim mandatom UN, misija KFOR blisko prati situaciju i spremna je da interveniše ukoliko stabilnost bude ugrožena”, poručio je on.

Stoltenberg je rekao da će NATO nastaviti da podržava u potpunosti dijalog, uz posredovanje EU.

Govoreći o ruskom uticaju na Balkanu, Stoltenberg kaže kako Rusija radi suprotno onom na šta poziva NATO.

“Pozivamo Rusiju da ima konstruktivnu ulogu na Zapadnom Balkanu, ali smo redovno gledali da Rusija radi upravo suprotno. NATO u potpunosti poštuje suvereno pravo zemalja da biraju vlastite političke i bezbjednosne aranžmane. To je osnovni princip evropske bezbjednost. Princip na koji se Rusija takođe obavezala da će poštovati kao dio Helsinškog sporazuma.”

U BiH strani akteri rade na podrivanju njenog napretka

Osvrćući se na Bosnu i Hercegovinu, Stoltenberg je rekao da je BiH “prešla dalek put od konflikata iz devedesetih godina, ali, nažalost, tenzije ostaju visoke, sa retorikom koja doprinosi podjelama, obustavljenim reformama i stranim akterima koji rade na podrivanju njenog napretka”.

O Crnoj Gori, Stolteberg je rekao da je cijenjena saveznica, koja značajno doprinosi zajedničkoj bezbjednosti, uključujući i učešće trupa u multinacionalnoj borbenoj grupi NATO u Latviji i mirovnoj misiji na Kosovu.

“Pozdravljam doprinos Crne Gore stabilnosti širom regije Zapadnog Balkana, kao i njenu povećanu potrošnju na odbranu. Sve to predstavlja konkretan pokazatelj snažne posvećenosti Crne Gore NATO”, dodao je Stoltenberg.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Podgoricanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ako ste ovakvi sa “prijateljima”, kakvi ste sa neprijateljima..

Send this to a friend