Region

Sud traži ukidanje imuniteta šest makedonskih poslanika

Makedonski parlament

Krivični sud u Skoplju zatražio je od Sobranja Makedonije da ukine imunitet šestoro poslanika VMRO DPMNE, koje tužilaštvo sumnjiči za “terorističko ugrožavanje ustavnog poretka”.

Zahtjev je podnijet za poslanike najveće makedonske opozicione stranke Krstu Mukovskog, Sašu Vasilevskog, Ljupča Dimovskog, Žaklinu Peševsku, Johana Tarčulovskog i Ljubena Arnaudova.

Šest poslanika stranke Nikole Gruevskog su prema državnom tužilaštvu, pod istragom za nasilne događaje u Sobranju Makedonije 27. aprila, kada su demonstranti “Za zajedničku Makedoniju”, pristalice VMRO DPMNE, upali u parlament i fizički napadali poslanike parlamentarne većine koju su formirale suparničke stranke SDSM, DUI i Alijansa za Albance.

Prema kablovskoj Televiziji 24, Komisija Sobranja za mandatsko-imunitetska pitanja je “na gotovs”, odnosno ima obezbijeđen kvorum i danas će zasijedati.

Komisija za imunitet većinom glasova donosi zaključak, ali konačna odluka se donosi na plenarnoj sjednici Sobranja koje treba u roku od tri dana da usvoji ili odbije predlog, za šta je potrebna prosta većina – 61 glasa od 120 poslanika.

Zajedno sa šest poslanika VMRO DPMNE za “terorističko ugrožanje ustavnog poretka” 27. aprila osumnjičeno je 30 osoba, među kojima su vođe i učesnici protesta “Za zajedničku Makedoniju i bivši ministar policije i direktor BJB Mitko Čavkov.

Tužilaštvo je saopštilo da ih goni za za krivično djelo “terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti”, za koje je zaprijećena kazna od najmanje 10 godina.

Ž.N.

Send this to a friend