Region

Sukob boraca i policije u Sarajevu

Foto: RSE

Protest nezadovoljnih demobilisanih boraca u srijedu prerastao je u fizički obračun sa pripadnicima specijalne policije na ulicama Sarajeva. Nakon okupljanja u simboličnih pet do dvanaest sati ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH nekoliko stotina boraca je “krenulo u akciju”, kako su nazvali svoj današnji protest.

U ulici Obali Kulina bana došlo je do prvog incidenta između boraca i pripadnika police, da bi potom izbilo nekoliko fizičkih obračuna.

Upotrijebljen je i suzavac, a na lice mjesta upućena je i Hitna pomoć, prenosi RSE.

Nakon što je sukob sa policijom okončan, borci su nastavili tokom popodneva da se kreću od zgrade Parlamenta Federacije BiH, gdje su se bili sukobili sa policijom, prema centru grada, do glavne gradske tržnice.

Protest boraca započeo je u simboličnih pet do 12, a nezadovoljni su zbog neusvajanja Prijedloga zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojili su ovaj zakon, ali u različitim tekstovima.

Zgrada Parlamenta je zaštićena metalnom ogradom i čuvaju je policijski službenici. Angažovana je i specijalna policija.

Bivši borci zahtijevaju zakazivanje sjednice na kojoj će biti usvojen Prijedlog zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Kazali su kako više ne vjeruju ispraznim riječima, već sva obećanja traže napismeno.

Za danas su najavljene i druge blokade, ali borci nisu željeli reći koje dijelove FBiH planiraju blokirati.

1 Komentar na "Sukob boraca i policije u Sarajevu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend