Region

Sukob vladika Atanasija i Filareta: Sinod SPC prati situaciju, kasnije o odgovornosti

Sinod SPC prati situaciju u Mileševskoj eparhiji, poslije fizičkog sukoba bivšeg i sadašnjeg vladike, ali zasada nije poznato da li će neko od njih odgovarati u redovnom crkvenom postupku.

<<<Vladike se potukle u Mileševi, služba otkazana<<<

Ovo je “Novostima” u ponedjeljak nezavanično rečeno u beogradskoj Patrijaršiji povodom incidenta čiji su akteri episkop mileševski Atanasije (Rakita) i umirovljeni vladika iste eparhije Filaret. Oni su se prošle nedjelje u manastiru Dubnica naočigled okupljenih vjernika, najprije verbalno, a zatim i fizički sukobili.

U Eparhiji mileševskoj rečeno je da je episkop Atanasije na putu i da nije dostupan za komentar. Ova episkopija, međutim, izdala je nejasno saopštenje kojim je – incident negiran.

Penzionisani vladika Filaret, međutim, za “Novosti”, potvrđuje da se fizički sukob dogodio, ali i da ne očekuje ničiju odgovornost.

“Vladika Atanasije je nasrnuo na mene. Gurao me je i dvaput me je povukao za bradu. Dok me je napadao, digao sam obje ruke visoko kako slučajno ne bih uzvratio. Od mene su ga odvojili prisutni sveštenici. Vladika ima dosta problema, i ličnih i eparhijskih. Zato mu hrišćanski i čistog srca – opraštam”, kaže Filaret.

Umirovljeni vladika ističe da se nije obraćao ni Patrijaršiji u Beogradu niti namjerava bilo šta da preduzme. On kaže da prašta, ali da i dalje osjeća gorak ukus zbog nemilog događaja.

“Neprijatno mi je najviše zbog okupljenog naroda koji je to gledao. Sve se srećom brzo smirilo, a večernja služba u manastiru nije prekidana”, navodi penzionisani vladika.

Sa čela Mileševske episkopije vladika Filaret smijenjen je 2015. godine, kada je prestala i njegova aktivna crkvena služba. Odlukom Sabora SPC, na njegovo mjesto prošle godine ustoličen je episkop Atanasije (Rakita). Bez obzira na navodne zloupotrebe u radu, Filaret nije napustio eparhiju. Kao trajno mjesto boravka određen mu je manastir Dubnica kod Nove Varoši, gdje se i dogodio incident čiji su akteri bivši i sadašnji vladika.

Filaret povodom incidenta kaže da ne očekuje da ga Crkva pozove na bilo kakvu odgovornost.

“Ja odavde zaista nemam kud. Djedovina mi je uništena u poslednjem ratu, a kao monah od imovine nemam ništa. Ukoliko me otjeraju i iz manastira Dubnica, ja mogu da idem samo kod Artemija”, navodi bivši mileševski vladika.

Tagovi

1 Komentar na "Sukob vladika Atanasija i Filareta: Sinod SPC prati situaciju, kasnije o odgovornosti"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend