Region

Sutkinja ulazi u rijaliti, Društvo sudija Srbije zabrinuto: Urušava nam ugled

Ilustracija

Društvo sudija Srbije izrazilo je danas zabrinutost zbog najave da će sudija u penziji Snežana Ilić učestvovati u televizijskom rijaliti programu i ocijenilo da bi učešće u takvom televizijskom formatu moglo da šteti ugledu pravosuđa i naruši ugled svih zaposlenih.

Povodom informacije da će nekadašnja sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu učestvovati u jednom rijaliti programu, Društvo sudija Srbije je navelo da Snežana Ilić više ne može da predstavlja zaposlene u pravosuđu, s obzirom na to da je završila radni vijek, ali da dostojnost neophodna za obavljanje sudijske funkcije podrazumijeva i određene moralne osobine koje sudija treba da posjeduje.

“Između ostalog, moralne osobine čine poštenje, savjesnost, pravičnost, dostojanstvenost, istrajnost i uzornost, a ponašanje u skladu sa tim osobinama podrazumijeva čuvanje ugleda sudije i suda u službi i izvan nje i svijest o društvenoj odgovornosti”, navodi se u saopštenju.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savjet sudstva da reaguje tim povodom i apelovalo na bivšu koleginicu Snežanu Ilić da preispita svoju odluku o učešću u takvoj televizijskoj emisiji.

Ilić je od prije tri mjeseca u penziji. Tokom 39. godina karijere radila je u Prvom osnovnom sudu, kao i u krivičnom odjeljenju Vrhovnog suda Srbije. Krajem devedesetih godina, u vrijeme Slobodana Miloševića, bila je pomoćnica ministra pravde.

Ona je, dok je bila u Prvom osnovnom sudu, 2013. godine bila pod istragom Visokog savjeta sudstva jer je ukinula pritvor navijaču Crvene zvezde Urošu Mišiću, koji je bio pritvoren zbog tuče u klubu “Plastik”, u kojoj su učestvovali i američki marinci. Naime, ona je samostalno odlučila da ukine pritvor Mišiću, iako je od tužilaštva dobila mišljenje da se protivi ukidanju. Mišić je ranije bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog napada na žandarma na fudbalskoj utakmici decembra 2007. godine.

4 Komentara na "Sutkinja ulazi u rijaliti, Društvo sudija Srbije zabrinuto: Urušava nam ugled"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend