Region

Švajcarski Blik: Kosovo i Albanija se ujedinjuju

Ilustracija

Albanija i Kosovo, u kome u međuvremenu žive gotovo još samo Albanci, približavaju se krupnim koracima, neprimjetno za ostatak svijeta. Predlozi za imenovanje zajedničkog predsjednika završili su u fioci nakon međunarodnog protesta, ali plan za stvaranje zajedničke carinske uprave već je sproveden u djelo, piše švajcarski “Blik”.

Odluka o ukidanju granica počev od januara 2019. izazivaju strah i paniku u drugim narodima na Balkanu. Projekat “Prirodne Albanije” podrazumijeva polaganje prava na područja u tim susjednim zemljama u kojima žive Albanci, piše dalje list, i ističe da je predsjednik Kosova Hačim Tači prije nekoliko dana dao dodatni zamah projektu.

U međuvremenu, Tači uporno traži “korekciju granica”, to jest “ujedinjenje Preševske doline s Kosovom”.

Prema njegovim riječima, takva “korekcija granica” izvodljiva je i neophodna, “zato što Srbija nije uspjela da im (Albancima koji žive oko Preševa, Bujanovca i Medveđe) osigura manjinska prava”.

“Koja područja bi obuhvatala Velika Albanija, koju EU i SAD striktno odbijaju da prihvate?, piše “Blik”.

Jezgro bi činili današnja Republika Albanija i Kosovo. Osim toga, u Makedoniji živi pola miliona Albanaca, plus Albanci u južnoj Srbiji i nekoliko hiljada njih u Crnoj Gori, piše dalje list.

Velikoalbanski teoretičari, poput Koče Danaja u Tirani, bacili su oko i na oblasti u Grčkoj, iako Grčka zvanično ne priznaje ni jednog jedinog Albanca kao dio manjine, navodi se u članku. Sve u svemu, riječ je o šest miliona ljudi.

Njemački stručnjak za Albaniju Andreas Vildermut to posmatra opušteno. Albanija i Kosovo i “nezavisno od zvaničnog ujedinjenja žele da stvore što veće jedinstvo”,  izjavio je za DPA. To je “legitiman cilj zato što im se ne može zabraniti regulativa koja je standard u Evropskoj uniji”, smatra on.

Naročito Srbija, koja i deset godina nakon otcjepljenja Kosova želi da vrati nekadašnju pokrajinu, gleda potpuno drugačije na to, piše “Blik”, citirajući sprskog ministra odbrane Aleksandra Vulina: “Sve balkanske zemlje imaju razloga za zabrinutost”.

“Blik”, između ostalog, navodi da je ujedinjenje svih Albanaca sastavni dio programa druge po velični patrtija Kosova “Samoodređenje” (Vetevendosje), čiji je simbol Adem Demaći, koji je 28 godina bio politički zatvorenik u Jugoslaviji.

“Blik” poredi Albance s Kurdima, koji su rasuti u mnogo država, a koji su tek prije oko 100 godina dobili vlastitu državu.

26 Komentara na "Švajcarski Blik: Kosovo i Albanija se ujedinjuju"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend