Region

Švedska televizija o iseljavanju iz Hrvatske: Ovdje nema života

Foto: wikipedia

Švedska državna televizija (SVT) objavila je prije nekoliko dana reportažu iz Iloka u kojoj se dramatično iseljavanje iz Hrvatske u posljednjih nekoliko godina stavlja u kontekst s problemom imigracije koji muči mnoge zemlje Evropske unije, pa i samu Švedsku.

Reporter SVT-a razgovarao je s nekoliko starijih Iločana, a posebno je istaknuo činjenicu da Hrvatsku, za razliku od emigracije iz sredine 20. vijeka, danas napuštaju mlade porodice.

https://www.facebook.com/dalmatinos2/videos/2786442931397342/

“Hrvatska je prije šest godina postala članica Evropske unije i u međuvremenu je iskusila masovno iseljavanje u druge evropske zemlje. Procjenjuje se da je Hrvatsku u tom razdoblju napustilo oko 500.000 ljudi. Naš dopisnik Samir Abu Eid posjetio je jedan od gradova koji su najteže pogođeni iseljavanjem”, započinje SVT-ov prilog o hrvatskoj emigraciji.

“Mali grad Ilok u sjeveroistočnoj Hrvatskoj daleko je od prekrasne hrvatske obale. Ovdašnje su ulice prazne, mnoge su kuće napuštene i zatvorene”, govori se u prilogu. Kći Nade Bašić s porodicom se prije tri godine preselila u Njemačku.

“Nedostaje mi puno. Voljela bih da su tu, ali kad ovdje nema života, naravno da idu tamo gdje je bolje”, rekla je Nada novinaru SVT-a.

Zabrinutost zbog iseljavanja

Nakon što je Hrvatska prije šest godina primljena u EU, većina stanovnika Iloka preselila se u druge evropske zemlje. Ondje gdje ima više poslova i plaće su značajno veće. Gotovo pola mliona Hrvata, procjenjuje se, napustilo je svoju domovinu, izvještava STV. Uoči izbora za Evropski parlament jedno od važnijih pitanja su migracije i u mnogim zemljama postoji zabrinutost zbog imigracije. Međutim, u Hrvatskoj ponajprije vlada zabrinutost zbog iseljavanja.

“Svaki čovjek se osjeća tužno. Prvo, nema ljudi, čak ni u šetnji po ulicama”, kaže Nada Bašić, a njen sugrađanin, penzioner Daniel Sic dodaje: “Nema industrije, nema života, nema posla. Susjedi koji su živjeli ispred i iza moje kuće otišli su u Slovačku i Njemačku.”

“Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina mnogi su mladi muškarci tražili posao u inostranstvu. Sada, pak, odlaze cijele porodice, što znači da su se škole ispraznile, a lokalne fabrike teško pronalaze radnu snagu. U Iloku je ostalo gotovo isključivo starije stanovništvo.

Najgore mi je što sam sama. Muž mi je umro, djeca se razišla. Možete misliti kako je to biti sam kao u šumi”, kaže penzionerka Danica Opačak.

“Ne znam, ali mislim da se moji neće vratiti. Stanje je ovdje takvo da nema izgleda”, zaključila je jednominutni prilog na SVT-u Nada Bašić.

“Večeras me bilo sram što sam Hrvat”

Peter Petrović, Hrvat koji živi u Švedskoj, objavio je na svom Facebooku prilog tamošnje televizije.

U statusu je napisao kako ga je, nakon što je pogledao reportažu, bilo “sram što je Hrvat”.

“Napomenuli su da je ovo daleko od one lijepe obale koju turisti posjećuju. Dok Evropa ima problema s doseljavanjem, Hrvatska ima problema s odseljavanjem”, dodao je.

13

avatar
1000
8
5
0
 
13
samoreciaaaBaraninMarinkoIstinitoYuga
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marinko
Gost
Marinko

Citav Balkan ovo ceka, samo neka je sa srecom! Nema ovaj narod nista u glavu, Ave treba raselit I dovest neke narode sto znaju da zive, fina je priroda…

Bata Gašić
Gost
Bata Gašić

Dobro bi vam došli Srbi sad da imate da prozborite koju s nekim, al njih oćeraste jbg. Pustoš ste zaslužili jer ste je sami napravili.

Istinito
Gost
Istinito

Srbi samo na more idu,da se udaju!

biba struja
Gost
biba struja

ništa čudno srpska baranja se na referendumu 1918 priključila srbiji kad i vojvodina, ali đido je baranju 1945 dao rvackoj, a ilok je uvijek bio većinski srpski grad

Baranin
Gost
Baranin

Tacno, a ovaj Petar Petrovic je bas Hrvat, vidi u se 🙂

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Baranja u HR ili Baranja u Madjarskoj (gl grad Pecuj) mnogo je to komplikovanije nego sto izgleda. Sada kada bi HR i dala Baranju Srbiji nema je ko naseliti niti bi ko i ostao u istoj.

Maki
Gost
Maki

To su najveći krivci političari koji su rasparcali Jugoslaviji uz poslušnost zapada.

Joko
Gost
Joko

Sa srećom!!!

Rade
Gost
Rade

Što kažu Japanci: čovjek kada je sam je kao kapljica vode, nemoćan. Tek u zajednici postaje snažan kao vodopad. Đe nema sloge, nego jedna stranka po glavi stanovnika, nema ni sreće

Sa strane
Gost
Sa strane

Razbijeno tržište velike zemlje, usitnjeni propadamo. Svi smo dobili što smo tražili. I što smo zaslužili.

Slavko
Gost
Slavko

Zamisli tek ovu muku u Crnoj Gori dje je plata 3 pita manja nego u Hrvatskoj… Kako li nas vide i opisuju uz ovu lidersku vlast…

EUek
Gost
EUek

Ali mi imamo rast

Yuga
Gost
Yuga

Slavko, slobodno idi za boljim životom. Švedska te čeka. Nama takvi ionako ne trebaju.

Send this to a friend