Region

Svijet se oprostio od Adema Demaćija

Aktivista za prava Albanaca sa Kosova, Adem Demaći, koji je u četvrtak preminuo u 83. godini, sahranjen je danas u prisustvu više hiljada građana i uz najviše državničke počasti na groblju palih boraca u naselju Velanija, u Prištini.

Ceremonija sahrane započeta je komemoracijom održanoj na Trgu Skenderbeg u prisustvu najvišeg državnog vrha Kosova, predsjednika Albanije Ilira Mete i političkih predstavnika Albanaca iz regiona, nakon koje je kovčeg sa tijelom Adema Demaćija u pratnji velikog broja građana ispraćen ulicama Prištine do groblja palih boraca.

Na groblju se od Adema Demaćija oprostio njegov dugogodišnji saradnik, Seladin Novosela, a gardisti Kosovskih bezbjedonosnih snaga ispali su počasne plotune.

Prethodno je u govoru na komemoraciji, predsjednik Kosova, Hašim Tači izjavio da je Adem Demaći bio simbol otpora i albanski zatvorenik broj jedan u bivšoj Jugoslaviji i Evropi, koji je proveo 28 godina u zatvoru. Tači je kazao da je Demaći cio život posvetio velikom cilju, slobodi i nezavisnosti Kosova.

On je kazao da se Kosovo oprašta od kolosa samoodricanja, dok se svijet oprašta od evropskog Mendele.

“Životni ideal Adema Demacija bio je ujedinjenje Albanaca. Osnovni princip njegove političke filozofije bio je zasnovan na ideji da prvi korak slobode i oslobođenja treba preuzeti od sebe. Stoga, Adem Demaći bili su politički događaji na Kosovu 1968, 1981. i 1989. godine. Adem Demaći bio je slavni rat Oslobodilačke vojske Kosova”, kazao je Tači.

5 Komentara na "Svijet se oprostio od Adema Demaćija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend