Region

Svjetski mediji šokirani izjavom hrvatske presjednice o nasilju nad migrantima

Izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o tome kako hrvatska policija vrši pushback migranata i pritom koristi nasilje postale su tema svjetskih medija.

<<<Grabar-Kitarović objasnila šta je mislila<<<

Podsjetimo, ona je tokom boravka u Švajcarskoj za tamošnju javnu televiziju SRF priznala: “Naravno da je potrebno malo nasilja kada sprovodite pushback.”

Problem je u tome što je sprovođenje pushbacka protivno međunarodnim konvencijama koje je i Hrvatska potpisala, a korištenje nasilja u tom kontekstu je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu. Ukratko, predsjednica Hrvatske je priznala da ta zemlja namjerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da protivzakonito djeluje.

Guardian: Prva zvanična potvrda nakon mjeseci poricanja

Sada o tome piše i Guardian u članku “Hrvatska policija koristi nasilje da bi protjerala migrante, kaže predsjednica” u kojem se ističe da je poznata međunarodna organizacija Human Rights Watch zatražila od Hrvatske da prekine tu praksu.

“Protekle tri godine bilo je mnogo dokaza o tome kako hrvatska policija primjenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH”, piše Guardian i dodaje kako je Kolindino priznanje “prva zvanična potvrda nakon mjeseci zvaničnog poricanja”.

Deutsche Welle: Šokantno priznanje 

O njenim izjavama piše i Deutsche Welle (DW) koji ističe da je “Hrvatska sistemski poricala da ilegalno deportuje izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu”, ali da je “hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice”.

DW ističe da je Hrvatska članica EU od 2013. te da želi ući u Šengen zonu i da je “postalo jasno šta su sve tamošnje vlasti spremne da učine da bi to postigle”. DW dodaje i da većina hrvatskih medija ignoriše sve izvještaje nevladinih organizacija i migranata o nasilju koje nad migrantima sprovodi hrvatska policija, ali da je SRF objavio reportažu koja dokazuje da hrvatska policija ilegalno protjeruje migrante u BiH.

Kolinda je, smatra DW, nehotice potvrdila sve ono što hrvatski političari i policija poriču mjesecima, u osnovi priznajući da policija sprovodi nasilni pushback migranata u BiH. DW citira Jelenu Seras iz Amnesty Internationala koja ističe da je “priznanje hrvatske predsjednice šokantno”, te da je skandalozno što je Kolinda pokušala da predstavi politiku pushbacka kao legalnu.

Ni Grabar-Kitarović ni policija nisu demantovali njeno priznanje

Vijest o Kolindinoj izjavi u kojoj je priznala da hrvatska policija krši zakone i silom protjeruje migrante prenijeli su i brojni drugi svjetski portali, poput MSN-a, US Breaking News-a itd.

Index ističe da je Kolinda te izjave za SRF dala prije sedam dana i da od tada nije bilo nikakvog demantija iz kabineta predsjednice.

Ni MUP se nije oglasio u vezi sa njenim izjavama, niti je utvrdio, kao prethodnih mjeseci, da nije tačno da policija silom protjeruju migrante u BiH, što je nezakonito. Kolinda je svojim priznanjem zapravo potpuno razotkrila hrvatsku politiku i sada više niko iz vlasti ne demantuje da Hrvatska svojim ponašanjem prema migrantima krši njihova ljudska prava, međunarodne konvencije i hrvatske zakone, prenosi Index.

10

avatar
1000
6
4
0
 
10
američki bodulamerički bodulFlojdMiletaBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
američki bodul
Gost
američki bodul

dakle, najdraža čokolindo-kokošindo, hrvati će te rado trpjeti i plaćati jošte četiri ljetā, ali nas američke hrvate unatoč tomu liepo zaobiđi u širokom luku. inače, amerika je prva koja mlati, gazi, tepe, bije, tuče, lomi kosti ili često ubije svakoga tko joj se neovlašteno i nenajavljeno približi graničnoj crti bliže od jedne milje izvan graničnih prielazov.

Flojd
Gost
Flojd

Hrvatska je jedina država u evropi koja je etnički čista.. zato je sada iseljavanjem mlade populacije dosla na to da svaki zapošljeni uplaćuje doprinose za 3 penzionera. Što znači da će u sledećih par godina doći do pada penzijskog sistema. Onda su ga ugasili..

Mileta
Gost
Mileta

To su se oni izvježbali na protjerivanju pola miliona Srba, pa im sad lako ide sa protjerivanjem migranata. Samo što se u prvom slučaju svijet uopšte nije osvrtao na to, a u ovom drugom se zgražava.

marius
Gost
marius

Ne umije Kolinda drukce da rece, no onako ,kako je. Sto da zbori da nije bilo, kad je bilo. Neka si ti Kolinda rekla.

Окле
Gost
Окле

Хрватска је у гадном проблему, реално. Имају далеко највећи одлив младог становништва (што Еу одговара), први су на удару емиграната, стране инвестиције им је покупила Србија (немају таксе Еу). Једноставно виде да ће се исељавањем њиховог и досељавањем туђег становништва деократска структура у држави промјенири. Зато Хрвати имају највипе изражен наци-шовинизам у Европи, просто осјечају да се гасе.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pa i takvi kako si opisao bolje je u HR nego u Cg jedno 20%makar, sezonski radnici imaju duplo bolje plate a što se tiče investicija u Sr to je Vučićev populizam i laž isto kao što je u Cg pr plata 513e

Mina
Gost
Mina

Jesu lu hrvati imali Jasenovac,ili srbi?Hrvatska je sve manjine istjerala ,pa je skoro sto posto jednonacionalna.Ona je vrlo otvorena i tolerantna zemlja,narocito za tri posto srba ,sto je ostalo.Zato ne cudi njihov odnos prema izbjeglicama takav

Prijatelj
Gost
Prijatelj

Kolindica ga je ugasila na sledećim izborima 👌👍😁

Pedja
Gost
Pedja

I zato nema vise problem ni sa manjinama ni sa ovim drugima.

američki bodul
Gost
američki bodul

dakle, tieh 3 posto srbov u hrvatskoj je približno dvjesto tisuć/200000, a ti ovdje veliš da je iztjerala maldane sve manjine. eh, ‘đë li sāmo ti zaboraví abakus, crni junače.

Send this to a friend