Region

Tači: Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine

Politička teorija govori da svaka vlast krupne poteze i odluke donosi u prvoj godini mandata, da bi do sljedećih izbora mogla da upravlja njenim eventualnim posljedicama. Predsjednik Kosova Hašim Tači za nešto više od mjesec dana ulazi u finalnu godinu petogodišnjeg mandata obilježenog nedovršenim pregovorima Beograda i Prištine.

“Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine.  Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije”, kaže Tači u intervjuu za BBC na srpskom.

Iako ostali učesnici u pregovorima tvrde da nema pritiska i žurbe, Tači objašnjava da je završna godina prvog mandata američkog predsjednika Donalda Trampa najbolje vrijeme za dogovor na Balkanu.

“Ne mislim da ćemo moći ponovo da zadobijemo pažnju predsjednika Trampa, SAD i njegovog tima. Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od boga i za Kosovo, i za Srbiju – moramo to iskoristiti”, kaže on.

Kosovski predsjednik snažno je podržao nedavna potpisivanja pisama o namjerama o uspostavljanju vazdušnog i željezničkog saobraćaja između Beograda i Prištine koji su dio dogovora pod pokroviteljstvom izaslanika američkog predsjednika Ričarda Grenela.

Tači je i sam bio učesnik Briselskih pregovora sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem koje je predvodio prethodni saziv Evropske komisije, a koji do sada nisu donijeli konačni dogovor, ali jesu niz sporazuma od kojih su neki i sprovedeni.

Od “nikad nismo bili bliži” do “vrlo smo daleko”

Iskustvo Hašima Tačija u pregovorima sa Srbijom broji se decenijama.

Gotovo da nije bilo pregovaračkog stola za kojim on nije sjedio još od 1999. godine, kada se kao jedan od lidera Oslobodilačke vojske Kosova pojavio kao dio delegacije u Rambujeu.

“Nikad nismo bili bliži dogovoru jer su se mnogi drugi procesi završili – Kosovo je slobodno i nezavisno, a Srbija zna za nezavisnost Kosova. U isto vrijeme, veoma smo daleko – puno će zavisiti od lidera obje zemlje, da li će uložiti u budućnost ili će ostati taoci prošlosti”, smatra Tači.

On je sa Ivicom Dačićem, dok su obojica bili na funkcijama premijera, potpisao Briselski sporazum 2013. godine.

Sa Aleksandrom Vučićem razgovarao je sa predsjedničke funkcije u pregovorima koje je predvodila nekadašnja evropska komesarka Federika Mogerini, ali su se njih dvojica sretali na različitim međunarodnim forumima i kada pregovori, navodno, nisu postojali.

“Nemam poseban, lični odnos sa predsjednikom Vučićem – mi smo predsjednici nezavisnih država, izabrani na legitiman način, a ja promovišem stavove moje zemlje na svakom forumu i pred svim zvaničnicima, uključujući i predsjednika Srbije. Imali smo razlike u prošlosti, one postoje i danas, ali ovo ne bi trebalo da nas spriječi da kao dva predsjednika razgovaramo o budućnosti”, istakao je.

U budućnosti, Tači smatra da ni Kosovo ni Srbija ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji EU bez konačnog sporazuma.

“Ako protraćimo ovu priliku, plakaćemo pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati”, zaključuje on.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
MirkaSamoJA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mirka
Gost
Mirka

Kosovo je dio Srbije.

SamoJA
Gost
SamoJA

Nista nemoj da pregovaras sa njima ama bas nista

Send this to a friend