Region

Tači i Haradinaj će ponovo na potjernicu Interpola

Haradinaj i Tači

Kosovski premijer i predsednik, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, uskoro će biti vraćeni na potjernicu Interpola, objavio je danas “Blic”.

Prema nezvaničnim informacijama lista, žalba Srbije na uklanjanje njihovih, i još dvadesetak imena bivših vođa takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) iz Interpolovog sistema će biti prihvaćena i usvojena, i to u narednih nedjelju dana.

Osim njih dvojice, iz Interpolove baze uklonjeno je ime i Ðerdanija Sila, koji je bio nekadašnji Tačijev saradnik tokom rata na Kosovu.

Nezvanična informacija je i da se sve dogodilo mimo procedura i pravila, odnosno “zaobiđena” je nadležna komisija ove organizacije.

Na ovo je odmah reagovalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, gdje za “Blic” navode da je u koordinaciji sa drugim nadležnim institucijama odmah po saznanju da je sa sistema Interpola izbrisano više potjernica zbog krivičnog djela ratni zločin, uložena žalbu Izvršnom komitetu Interpola.

Tačija, Haradinaja i Silu Srbija potražuje zbog ratnih zločina, i bez obzira na ovo što se desilo u sistemu Interpola, optužnice za njima u Srbiji su i dalje na snazi i aktivne su.

To u praksi znači da bi oni, ako bi se kojim slučajem našli u Srbiji, bili odmah i uhapšeni.

Haradinaja Srbija sumnjiči za izvršenje krivičnih djela protiv civilnog stanovništva na KiM tokom 1998. i 1999. godine. Riječ je zločinima počinjenim u rejonu Ðakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici OVK bili pod komandom Ramuša, ali i njegovog brata Dauta Haradinaja.

Inače, krajem prošle godine Haradinaj je, kako su tvrdile kosovske vlasti, sklonjen sa Interpolovog spiska lica traženih na osnovu međunarodne potjernice koju je izdala Srbija.

Sa druge strane, stav Srbije bio je da Interpol ne može da ukine potjernicu protiv Haradinaja jer je ona raspisana po nalogu srpskog suda, i da je ona je i dalje na snazi.

Pod istragom je i Hašim Tači kao nekadašnji politički lider OVK i predsjednik prelazne vlade, koju su komandanti OVK formirali poslije dolaska međunarodnih misija na Kosovo u ljeto 1999. godine.

Njegova odgovornost je pre svega politička, i tako bi mogao i da odgovara, a ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
z d
Gost
z d

Pa zašto ih srbi ne uhapse kad se nalaze na teritoriji Srbije. Jeli oni svi u glas viču “KOSOVO JE SRBIJA”.

Send this to a friend