Region

Tači: Kurti je lažljivac, kukavica; Kurti: Pokušavaju da me slome

Predsjednik Kosova Hašim Tači žestoko je izvrijeđao premijera Aljbina Kurtija postom na Facebook-u nazivajući ga “lažljivcem”, “kukavicom”, “antiamerikancem” i “neznalicom”.

Prema njemu Kurti je “posvećen uništavanju istorijskih saveza” i dodao da su njegove izjave o “tajnim sporazumima između Kosova i Srbije uvredljive i opasne za odnos Kosova sa SAD”.

Kosovski predsjednik konstatuje da je Kurtijevo protivljenje Sjedinjenim Američkim Državama “počelo u vrijeme konferencije u Rambujeu”.

Kurti je, prema njemu, bio “protiv Klintonove administracije”, “čak i u Beču, protiv Bušove administracije”, dok je u procesu razgraničenja sa Crnom Gorom bio protiv “administracije Obama-Bajden”.

“Čak i kada Trampova administracija nudi međusobno priznavanje, Kurti se opet protivi. Kurtijeva jedina konstanta je na suprotnoj strani Amerike. Na suprotnoj strani istorije”, napisao je Tači.

“Narod Kosova ima vjeru u Sjedinjene Države. Savez sa SAD je svetinja. Svi smo dužni da ga štitimo”, napisao je Tači.

Kurti je, pak, danas na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova izjavio da postoji “spreman sporazum” kosovskog i srpskog predsjednika o Kosovu i da je ono što se sada zato događa, “pokušaj da slome njega i Vladu na čijem je čelu”.

“Nije ovdje stvar ukidanja tarifa i početka dijaloga, već odricanje dva predsjednika od tarifa i dijaloga iza zatvorenih vrata. Uvjeren sam da postoji spreman sporazum, a ono što je potrebno, jeste da slome Vladu Kosova, da mene slome kao premijera, kako bi (Tači) tajnim pregovorima dobio moć da postigne sporazum”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da “tajni pregovori nikada nisu prestali” i da on sada, kao premijer, ima više informacija o tome nego prije, kada je bio samo lider opozicionog Pokreta Samoopredjeljenje.

“Zadržavanje 100-postotne takse bez reciprociteta je ekstremna pozicija. Potpuno ukidanje 100-postotne tarife, a da se uopšte ne spominje reciprocitet, takođe je ekstremna pozicija”, kazao je Kurti.

Objasnio je da smatra da moraju biti protiv tih krajnosti i biti normalni.

“A uvjeren sam da postoji normalan stav i to je zamjena tarife reciprocitetom”, rekao je on.

Naglasio je da će se uz postepenu zamjenu stopostotne takse reciprocitetom stvoriti i mjere povjerenja za budući dijalog, ali je, s druge strane, izrazio sumnju u nastavak dijaloga Kosova i Srbije u slučaju ukidanja takse bez reciprociteta.

“Ne radi se o ukidanju tarifa i početku dijaloga. Riječ je o uklanjanju tarifa i zatvaranju dijaloga gotovim sporazumima. Uvjeren sam da postoji spreman dogovor dva predsjednika. Čak i ako bi samo deset procenata bilo vjerovatno da je sporazum spreman, moramo biti oprezni, a uvjeren sam da postoji spreman sporazum. To je problem, to je slon u sobi”, kazao je kosovski premijer.

Kurti je negirao da je “antiamerički” raspoložen: “Nisam antiamerikanac. Ali mogu reći da je predsjednik (Tači) antievropljanin. Vidite, upravo kada se aktuelni predsjednik otvoreno proglasio antievropskim, neki mene optužuju za antiamerikanizam”, kazao je Kurti.

Kurti je rekao da je “protiv i antiamerikanaca i protiv antievropljana”, te da je njegov stav “transatlantski” i da je spreman da ode i u Vašington, kao premijer Kosova.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Velimir
Gost
Velimir

Zato su Vucko I Irinej,uz obilatu pomoc Rista I ” vojvoda od koljenica” navalili na Crnu Goru!

Zrcalo
Gost
Zrcalo

Kurti je Crnogorac a Tači austrijski !

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Nevolje u raju???

Send this to a friend