Region

Tači ne ide u Sarajevo na Samit o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi

Hašim Tači je odbio je da prisustvuje Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u BiH.

Kao razlog naveo je poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je, kako je rekao, bio ponižavajući, jer Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

“Uprkos volji i spremnosti da učestvujem na SEECP, ponižavujući poziv sadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine spriječio me je da predstavljam Kosovo na ovom sastanku”, napisao je Tači na Fejsbuku.

Prema njegovim riječima, Priština je uvijek bila spremna za dobrosusjedske odnose sa BiH i za uzajamno priznavanje.

“Ali, nažalost, naša volja se neprestano zloupotrebljava, kao što je to sada slučaj sa organizacijom SEECP iz Bosne i Hercegovine. Minimum koji Kosovo zahteva za učešće na takvim forumima jeste jednak tretman sa drugim zemljama učesnicama”, naveo je Tači.

Kako prenosi RTK2, Tači smatra da je ponašanje BiH neprihvatljivo i paradoksalno, jer predstavnici te države potpuno primjenjuju anti-evropske prakse, koje se, kako je naveo, “ne razlikuju od onih u Srbiji”.

“Takvim destruktivnim pristupom, regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi između zemalja zapadnog Balkana nemaju uslov koji je potreban za pristupanje Evropskoj uniji”, kaže on.

Send this to a friend