Region

Tači: Neću dozvoliti model Republike Srpske na Kosovu

Foto: Twitter

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da se nada da će Srbija i Kosovo ove godine postići sporazum o normalizaciji odnosa i da će u slučaju da do toga ne dođe “izgubiti deceniju”.

U danas objavljenom intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Tači je ponovio da je protiv razmjene teritorije između Srbije i Kosova, ali da je za pripajanje Preševske doline Kosovu.

“Ja sam uvek bio protiv i nastaviću da budem protiv razmjene teritorija zato što je to trgovina i tako nešto neću dopustiti da se desi. Snažno ću podržati korekciju istorijske nepravde u slučaju Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Radim snažno na tome kako bi se taj dio pripojio teritoriji Kosova”, kazao je Tači.

On je naveo da je to predstavio i na samitu lidera Zapadnog Balkana, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Njemačke i EU u Berlinu u ponedeljak i dodao da taj skup “nije donio neku novu ideju, ali nije ni zatvorio nijednu ideju o kojoj se do sada diskutovalo, uključujući onu o Preševu, Medveđi i Bujanovcu”.

Tači je dodao da je na samitu u Berlinu rekao i da neće “dopustiti nikakvu ideju o dvostrukom suverenitetu za Kosovo ili neku ideju o zajednici sa izvršnim ovlašćenjima po modelu Republike Srpske, zato što to podrazumijeva razdvajanje stanovništva” i dodao da neće dozvoliti ni “nekakav model” nekadašnje dvije Njemačke.

On je kazao i da se zalaže da kosovska taksa od 100 odsto na uvoz robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostane na snazi.

Negirao je tvrdnju novinara RSE da se ranije suprotstavljao toj taksi i da je tražio njeno ukidanje ili suspenziju.

“Čista je laž da sam odbio taksu. Taksa je legitimna odluka i ispravna, pravo je Vlade Kosova i ostaće na snazi”, kazao je Tači i dodao da u Berlinu “nije doživio nikakav pritisak” za ukidanje takse.

Naveo je i da samit u Berlinu “nije proizveo rezultate”, ali da ima veća očekivanja od sastanka u Parizu, najavljenog za početak jula.

“Sastanak u Berlinu nije proizveo jasne zaključke, ali sam optimista da u Parizu može biti više jasnoća, ali i nove dinamike u angažovanju za pronalazak mogućnosti za okončanje dijaloga Kosova i Srbije, za jedan pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum koji će okončati sva otvorena pitanja i rezultirati recipročnim priznanjem”, rekao je Tači.

Naveo je da je u Berlinu “definitivno još jednom dokazano koliko je slaba Evropa i koliko EU nije jedinstvena i kakve nejasnoće imaju lideri određenih država”, ocijenivši da je to “bila dobra volja kancelarke Angele Merkel, ali ne i za rezultatima”.

Tači je dodao da je uloga SAD u procesu dijaloga Kosova i Srbije “neizostavna i nezamjenljiva” i da sporazum ne može da bude postignut “bez dinamične uloge” Vašingtona.

9

avatar
1000
4
5
0
 
6
DraganCarLaleBhfStrijelac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Car
Gost
Car

Ko tebe pita bilo šta a ne šta hoćeš a šta nećeš da dozvoliš.

Strijelac
Gost
Strijelac

Ako bi dozvolili takav model, značilo bi da mira na Balkanu neće biti, sve dok se Srbi ne dozovu pameti…..a to je nemoguća misija, ako bi na Kosovu primijenili takav model.Opet bi mit pobijedio istinu, i ponovo bi, makar verbalno, slavili izgubljene ratove.Uvijek bi se našao neki-glupi Avgust, poput Dodika, Dačića, Vulina, Irineja, Amfilohija…..koji bi uveseljavali Srbe……pojanijom i tancovanjem po… Više »

Dragan
Gost
Dragan

Bas si strijelac, pogacas ga svaka ti cast!

Lale
Gost
Lale

Kosovo je Srbija

dragan
Gost
dragan

idi na kosovo pa to reci.što to govoriš u crnoj gori

Lale
Gost
Lale

Dragane idi u rogame

Car
Gost
Car

Idi ti u Ulcinj…

Bhf
Gost
Bhf

Hahaha

dragan
Gost
dragan

pitanje kosova mora biti što prije riješeno.to je bitno zbog naroda koji živi na kosovu i zbog okruženja.na kosovu se svi ljudi moraju osjećati bezbjedno i sigurno,u suprotnom nikakvo rešenje neće biti dobro.evropska unija mislim da ne može pomoći u rješenju ovog pitanja,već treba uključiti širu međunarodnu zajednicu.

Send this to a friend