Region

Tači od Veseljija tražio da predloži novog mandatara, on odbio

Tači

Predsjednik Kosova Hašim Tači je danas, u zvaničnom pismu upućenom čelniku koalicije PAN Kadriju Veseljiju, formalno zatražio da Koalicija predloži novog kandidata za mandatara za sastav nove Vlade Kosova. Veselji je to odbio.

U pismu, koje prenosi Zeri, navodi se da PAN, kao pobjednička koalicija koja je osvojila neophodnu većinu u parlamentu, ima pravo da predloži novog kandidata za formiranje Vlade.

“Proceduralno, nakon imenovanja mandatara za formiranje vlade, kandidat za novog premijera, ne kasnije od 15 dana od imenovanja, treba da predstavi sastav nove vlade Skupštini Kosova, koga treba da ga prihvati. Ukoliko predloženi sastav vlade ne dobije neophodnu većinu glasova, predsjednik će u roku od deset dana predložiti drugog kandidata, a ako ni njegov prijedlog ne prođe, predsjednik raspisuje izbore koji treba da budu održani najkasnije 40 dana poslije raspisivanja”, navodi se u dokumentu.

Veselji: Izbori ostaju najbolja opcija 

Veselji je u pismu Tačiju rekao da na osnovu aktuelnih okolnosti i političke volje partija na vlasti, izbori ostaju najbolja opcija za zemlju.

Veselji je takođe obavijestio predsjednika Kosova da je za ponedjeljak zakazao sjednicu Predsjedništva na kojoj će na dnevnom redu biti pitanje pripreme za održavanje sjednice Skupštine Kosova, kako bi se glasalo o raspuštanju sadašnjeg saziva kosovskog parlamenta.

Haradinaj i Samoopredjeljenje traže izbore

Premijer u ostavci i lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj protivi se Tačijevoj namjeri da novog mandatara nađe među partijama koje imaju većinu u parlamentu. On je izjavio da će se pridružiti zahtjevu Demokratskog saveza Kosova i Samoopredjeljenja za raspuštanje Skupštine Kosova.

“Ovo je i naša ranija ideja i predsjedavajući Parlamentarne grupe ABK, Ahmet Isufi, je dobio uputstva Upravnog odbora i Predsjedništva Alijanse da se pridruži predlogu za raspuštanje Skupštine”, rekao je Haradinaj.

On je dodao da Alijansa za budućnost Kosova ide sama na birališta, ali su bliski nekim strankama, kao što su Socijaldemokratska incijativa, Socijaldemokratska partija Kosova i Alijansa novo Kosovo.

Send this to a friend