Region

Tači poručio da je vrijeme za sporazum sa Srbijom

Hašim Tači

Kosovo mora da završi sukobe sa Srbijom na stalan i održiv način, a rješavanje bilateralnih sporova sa Srbijom preduslov je članstva u Evropskoj uniji i NATO-u, kazao je predsjednik Kosova Hašim Tači.

“Spreman sam da o rješenju razgovaram sa bilo kim kako bih garantovao perspektivu Kosova kao člana evroatlantske porodice naroda. Ja sam protiv etničkih granica, ali nisam naivan. Znam da bi Srbija najradije odugovlačila sa neizbježnim priznanjem Kosova. Srbija želi da zadrži status kvo, ali takvo stanje više nije moguće održavati”, rekao je Tači.

On je naveo i da su građani Preševa, Bujanovca i Medveđe 1992. godine na referendumu izrazili želju da se pridruže Kosovu i da bi uključivanje te teme u tekući dijalog “moglo da riješi još jednu tačku potencijalnog sukoba”.

“Ali mi smo daleko od bilo kakvog dogovora. Očekujem veliki uticaj Vašingtona, Brisela, Berlina i Pariza kako bi se došlo do međusobno prihvatljivog rješenja, koje će takođe dovesti do uzajamnog priznanja”, rekao je Tači, i dodao da su “zapadni partneri” otvoreni za kreativna i progresivna rješenja kako bi se taj cilj postigao.

Po njegovim riječima, sve zemlje Zapadnog Balkana imaju otvoreni put za pridruživanje EU, ali niko od njih neće moći da joj se pridruži prije nego što otvorena bilateralna pitanja ne budu riješena, što bi uključivalo međusobno razgraničenje.

“Ovo je postalo veoma jasno na raznim forumima. Za Kosovo to znači da moramo nastaviti sa dijalogom i procesom pomirenja”, rekao je Tači.

On je naveo i da je Kosovo ispunilo uslove za viznu liberalizaciju, pored toga što im je predočeno više uslova nego bilo kojoj državi u regionu, što je ukjučivalo demarkaciju granice sa Crnom Gorom i rigoroznije dokazivanje napretka u borbi protiv organizovanog kriminala.

“Ovaj proces nije bio fer. Zemlje poput Kolumbije, Ukrajine i Moldavije, kao i naši susjedi na Balkanu, već uživaju liberalizaciju viznog režima sa šengenskom zonom, ali život i politika, kao i proces evropskih integracija, nijesu uvijek fer”, kazao je Tači, dodavši da je očekuje da će Evropski parlament i države članice u predstojećim mjesecima priznati napredak i posvećenost Kosova po tom pitanju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend