Region

Tači upozorio da bi bez dogovora Kosovo postalo druga Palestina

Predsjednik Kosova, Hašim Tači, ponovo je danas pozvao sve albanske političke partije i predstavnike civilnog društva da se angažuju u dijalogu sa Beogradom, kako bi se postigao konsenzus o okončanju procesa, jer ako se to ne dogodi Kosovo bi, kako je rekao, moglo postati druga Palestina.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Tači, kome opozicija osporava legitimitet da učestvuje u dijalogu u ime Prištine, ocijenio je da je riječ o “teškoj fazi” procesa, a na svaki sporazum će, naglašava, konačni pečat dati parlament.

Uvjeren je da će razgovori biti ozbiljni i teški, ali i da će, kako je rekao, ovo biti posljednja faza, koja će se okončati pravno obavezujućim sporazumom.

“Nepogrješivi put Kosova je ka Evropskoj uniji, NATO i međunarodnim institucijama. Dijalog bi trebalo da se okonča recipročnim priznanjem, inače, dijalog bi bio uzaludan”, rekao je Tači.

Ponovio je da Priština “ima podršku SAD i njenih saveznika” da dijalog bude okončan pravno obavezujućim sporazumom sa Beogradom.

“Taj proces će biti transparentan, odgovoran i vodiće se kroz institucije. Samo teme o kojima se slažu obje strane neće biti ignorisane. Neće biti drugog privremenog sporazuma. Konačni sporazum će biti u skladu sa standardima i vrijednostima evroatlantskog okvira”, rekao je Tači.

Ako, kako je kazao, svijet ne bude želio Kosovo i ako ne bude iskorišćena ova prilika za postizanje konačnog sporazuma, “Kosovo bi moglo ostati poput Palestine”, prenio je portal Ljajmi.

12 Komentara na "Tači upozorio da bi bez dogovora Kosovo postalo druga Palestina"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend