Region

Tači za korekciju granice sa Srbijom

Hašim Tači

Predsjednik Kosova Hašim Tači ponovio je da se zalaže za korekciju granice sa Srbijom, ali da to, prema njegovom tumačenju, znači pripajanje tri opštine s albanskom većinom na jugu Srbije Kosovu.

On je na svom Facebook profilu ocijenio da je bila “realistična i hrabra pozicija nekadašnjeg predsjednika Ibrahima Rugove 1994. godine, koji je govorio: ‘Ne podjeli Kosova, ali da za razmjenu teritorija’.”

“Moja pozicija danas, kao predsjednika Republike Kosovo, jasna je: Nema podjele, nema razmjene, već korekcija granice između Kosova i Srbije, kako bismo omogućili ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe s Kosovom”, naveo je Tači.

Beogradski mediji podsjećaju da Tači u inicijativi za promjenu granica nema podršku premijera Kosova Ramusha Haradinaja.

Neslaganje u vezi izjava Rugove

U međuvremenu je, navodi Tanjug, izbilo neslaganje među političarima na Kosovu da li je Tači, govoreći u prilog razmjene teritorija, zloupotrijebio i Rugovine riječi.

Radi se o Rugovinom intervjuu za Zeri pod naslovom “Podjela ne, razmjena da”.

“I mi možemo praviti tu vrstu nagodbe. Utoliko više kada imamo istorijski, etnički, pravni i politički legitimitet nad Kosovom. Ne treba zaboraviti da je Kosovo bilo konstitutivna jedinica jugoslovenske federacije. Međutim, za nas je neprihvatljiva podjela Kosova. Možemo napraviti samo razmjenu teritorija, tako da za Leposavić i neke teritorije na sjeveru Kosova, nastanjene srpskim većinskim stanovništvom, dobijemo Preševo i druga područja u južnoj Srbiji nastanjena albanskim većinskim stanovništvom”, rekao je tada Rugova.

Nekadašnji Rugovini suradnici tvrde da nikada nisu čuli Rugovu da je govorio o razmjeni teritorija sa Srbijom.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend