Region

Tajani naljutio Hrvate i Slovence: Živjele italijanska Istra i Dalmacija

Tajani

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani “razbjesnio” je Hrvate i Slovence kada je, tokom ceremonije obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

“Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija”, rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Fejsbuku objavio i video snimak sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili “oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu” i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na “tragediju vezanu za Trst”.

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili i bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

“Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svijetlo nad događajima u Trstu”, rekao je Tajani.

Takođe, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi “komunistička diktatura kao Titova”.

Index navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog vijeka. Index podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočno-jadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije.

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

17 Komentara na "Tajani naljutio Hrvate i Slovence: Živjele italijanska Istra i Dalmacija"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend