Region

Tajani naljutio Hrvate i Slovence: Živjele italijanska Istra i Dalmacija

Tajani

Predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani “razbjesnio” je Hrvate i Slovence kada je, tokom ceremonije obilježavanja Dana sjećanja u italijanskoj Bazovici, Istru i Dalmaciju nazvao italijanskom.

“Živio Trst, živjela italijanska Istra, živjela italijanska Dalmacija”, rekao je Tajani u govoru povodom Dana sjećanja na žrtve eguzodusa iz Istre, Rijeke i dalmacije, prenosi zagrebački Index.

On je na svom Fejsbuku objavio i video snimak sa ceremonije u kome je rekao da danas odaje počast palim žrtvama mržnje prema Italijanima, koje su počinili “oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu” i dodao da će u Evropskom parlamentu podsjetiti na “tragediju vezanu za Trst”.

On je rekao i da Trst simbolizuje nacionalni identitet Italijana, kao i da su u tom gradu puno patili i bili prisiljeni da napuste područje u kome su živjeli.

“Na kraju su, zahvaljujući istini i pravdi, pobijedili i zato danas slavimo uspomenu na te strašne godine i nadamo se da se ovo više nikada neće dogoditi. Uspjeli smo da izbjegnemo da se zauvijek ugasi svijetlo nad događajima u Trstu”, rekao je Tajani.

Takođe, on je podsjetio da se ne smije dopustiti da se u Venecueli u kojoj živi puno Italijana ponovi “komunistička diktatura kao Titova”.

Index navodi da je ideja o italijanskoj Istri i Dalmaciji bila jedno od glavnih načela italijanskog fašizma nastalog 20-ih godina prošlog vijeka. Index podsjeća da se tajnim Londonskim ugovorom iz 1915. godine Italija obavezala da će ratovati na strani Antante, ali je zauzvrat tražila veliki dio istočno-jadranske obale koja je u to vrijeme bila dio Austro-ugarske monarhije, a nakon rata, novembra 1918. godine, italijanska vojska okupira je veliki dio Dalmacije.

Dvije godine kasnije potpisan je Rapalski ugovor između tadašnje Kraljevine SHS i Italije, po kome su Italiji pripali Trst, Gorica, Gradiška i dio Kranjske, Istra, Zadar, ostrva Cres i Lošinj, Lastovo i Palagruža.

Nakon Drugog svjetskog rata Dalmaciju i Istru oslobađaju partizani.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
1000 miliona de
Gost
1000 miliona de

Ja imam 1 000 miliona eura u italiju u BPER banku ili ti Banka Popolare Emilia Romanga. BPER.

Renata
Gost
Renata

Živjela Talijanska Dalmacija i Istra

1000 miliona de
Gost
1000 miliona de

Odakle si renata?

taj ta to
Gost
taj ta to

Živjela italijanska Istra i Dalmacija. Živio crnogorski Dubrovnik.

Vale
Gost
Vale

Kamo sreće da je ostala njihova.

Griža ...
Gost
Griža ...

Zašto mi nije žao što će to opet uzeti Italija…

irvas
Gost
irvas

Putna i ostala infrastruktura u Istri i Dalmaciji je napravljena jos za vrijeme G.j. Cezara. Komsije cute o fojbama a afirmisu za dom….Oko 6000 Italijana iz Istre i Dalmacije je baceno u fojbe(jame)nakon 1943. I Istru i Dalmaciju je dobila Jugoslavija a ne Hrvatska. Ako ce mo ljudski !

Thor
Gost
Thor

Pa Italija je jos iz vremena Rimskog carstva imala teritorijalne pretenzije na nase krajeve, posebito na Dalmaciju ali i na DIVOKLETIJU kako se zvala nasa tadasnja drzava [preteca Crne Gore]. Mi smo se tako nazivali po caru Dioklecijanu koji je rodjen u Syrmium-u/Sremskoj Mitrovici, koji je bio GLAVNI GRAD Rimske imperije u to doba. To je jos jedan dokaz da… Više »

Vale
Gost
Vale

To je i bila njihova teritorija tad tvoji preci su tad ljustili krtolu po kavkazu tad.

Thor
Gost
Thor

Nije tacno, na Kavkazu nisu ljustili krtolu jer je u tim vremenima Kavkaz doslovno bio prazan, jer je podno Kavkaskih planina bilo najvece mocvarno podrucje na planeti Zemlji. Mi smo odje svoji na svome hiljadama godina i kako profesor Shan Winn rece, nas jezik kao i Bugarski jezik imaju gotovo 22.000 godina kontinuacije od civilizacija Vinca – Lepenski vir –… Više »

Marinero
Gost
Marinero

Ne lupetaj vise, smijesan si

Novljanin
Gost
Novljanin

Zaboravio si nas u Boku. Viva Boca di Cattarol!!!

Meštar
Gost
Meštar

Zaboravio je Spalato, drevni italijanski grad, raseliti divljake i uraditi restituciju! Avanti!

Donji kraj
Gost
Donji kraj

Forza Italia! Ne

cgpg
Gost
cgpg

neka se malo prisjeti šta su radili Talijani po Crnoj Gori tokom 2. Sv. rata

E, da...
Gost
E, da...

Drugo je to. Po tuđim leđima batine ne bole. Samo po svojim.

Suka
Gost
Suka

Jesu,pogotovo po Ct,teror napravise sa zenama 🤣

Send this to a friend