Region

Zbog havarije u luci Ploče ispaštaće i Crna Gora

Split

U luci Ploče, koja se nalazi između Splita i Dubrovnika, dogodila se havarija kada je tanker sa 27.000 kubika nafte udario u pristanište.

Pri tome je u more otpao dio doka, kao i aparatura za istovar nafte i plina koja je potonula.

Zbog te havarije broda, koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, otežano je snabdjevanje naftom i derivatima čitave Dalmacije, prenosi Jutarnji list.

Kako se navodi, ono što je ostalo od doka, cijevi i uređaji za istovar nafte takođe su oštećeni i trenutno nisu za upotrebu.

I brod je nakon udara prilično oštećen, pa je izvučen na sidrište, ali nije probijen tako da nafta nije iscurila u more. Prema procjeni stručnjaka, šteta se meri u milionima eura.

Jutarnji navodi i da, budući da je pristanište uništeno, na čekanju su drugi brodovi koji ne mogu da priđu u Luku Ploče i iskrcaju teret.

Ubrzo su se oglasili iz INA-e čije gorivo je prevoženo.

“Prilikom pristajanja na tankerski vez Lučke uprave Ploče, brod dobavljača koji je Ini trebalo da isporuči robu u luku Ploče udario je betonsko utvrđenje za vez i u brodski pristan s pripadajućim instalacijama za istovar naftnih derivata”, pojašnjeno je iz Ine.

Istragu incidenta i procjenu nastale štete sprovode nadležne institucije, a zbog veće materijalne štete predmetni brodski pristan je do daljeg stavljen van funkcije. Što se tiče snabdijevanja tržišta, ističu da se ona odvija redovno iz ostalih Ininih skladišta.

Procjenjuje se da idućih sedam do 15 dana to pristanište neće moći primiti nijedan brod, što će, prema upućenima, najviše osjetiti Crna Gora i BiH, koje se snabdijevaju preko Luke Ploče, piše Jutarnji list.

Zbog toga kompanije koje posluju preko Luke Ploče, kao što su Ina, Petrol i jedan od najvećih operatora u svijetu VTTI, traže privremena rješenja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend