Region

Tenzije u Albaniji: Studenti na protestu lomili prozore i bacali dimne bombe

Foto: Twitter

Protest albanskih studenata ispred Ministarstva prosvjete u Tirani prošao je uz povećane tenzije, prenosi portal Plus info.

Kako se navodi, studenti su lomili prozore na zgradi u kojoj je smješteno ministarstvo i bacali dimne bombe.

Organizatori protesta kažu da imaju 14 zahtjeva za resorno ministarstvo, te su danas dostavili pet o kojima, napominju, neće biti pregovora.

Riječ je o ukidanju Zakona o visokom obrazovanju, kvalitetnom obrazovanju za sve mlade obezbjeđivanjem podrške u dva studentska ciklusa, rangiranju programa prema najboljim savremenim modelima, većoj zastupljenosti studenata u upravljačkim strukturama univerziteta i o pravoj autonomiji visokoškolskih institucija.

“Ovo je simboličan protest, ali i poruka o tome šta treba da učini Ministarstvo prosvjete kako bi ispunilo zahtjeve, jer sjutra ćemo biti znatno brojniji i nećemo sjedjeti kao u decembru”, poručili su albanski studenti.

U decembru prošle godine studenti su započeli masovne proteste ispred Ministarstva prosvjete, koji su trajali do februara.

Oni zahtijevaju niže školarine i bolje uslove na univerzitetima i studentskim domovima. Protestu su se danas priključili i albanski rudari.

Send this to a friend