Region

Tito i Stepinac u četiri oka 1945, skrivena istina

Tito i Stepinac

Nedavne izjave pape Franja o kardinalu Alojziju Stepincu, izrečene nakon posjete Bugarskoj, izazvale su burne reakcije u dijelu hrvatske katoličke javnosti, ali su, istovremeno, ponovno povećale interes za Stepinca.

Zagrebački Globus piše da iako to kod Hrvata nito ne želi priznati i javno reći, Stepinac je za sve njih ponajprije politička figura. Ako je bio mučenik, bio je politički mučenik. Ipak, o Stepincu se, upravo kao o političkoj figuri i političkom mučeniku vrlo malo zna. On je, u tom pogledu, i dalje velika nepoznanica.

Samo devet dana nakon ulaska partizana u Zagreb, 17. maja 1945. godine Josip Broz Tito stavio je nadbiskupa Stepinca u preventivni pritvor, gdje ga je držao sve do 3. juna 1945.

Tokom te dvaije nedjelje dok se nalazio u izolaciji sa Stepincem je obavljeno ukupno šest saslušanja, o kojima su napravljeni detaljni zapisnici (svaki od njih Stepinac je lično potpisao). Stepinca je prvo posjetio i s njim razgovarao monsinjor Svetozar Rittig (bivši župnik župe sv. Marka u Gornjem gradu, koji je u ratu pristupio partizanima), a zatim su ga saslušavali visoki zvaničnik Ozne za Hrvatsku Veljko Drakulić, predsjednik Vojnog suda Komande grada Zagreba Vladimir Ranogajec, sekretar Oblasnog komiteta KPH za Zagrebačku oblast Antun Biber Tehek, isljednik Ozne Nedo Milunović, oznaš Berislav Žulj, major Sekulić…

Globus naponjie da je važno reći: to nisu bila klasična saslušanja nego više neka vrsta političkog uvjeravanja i raščišćavanja nekih bitnih spornih momenata, sa svrhom da se, eventualno, nađe nekakav modalitet saradnje (na relaciji Stepinac – nova, komunistička vlast).

Svih tih šest zapisnika nalazi se u “Dosjeu Stepinac”, u Hrvatskom državnom arhivu, i istoričari koji se bave Stepincem uglavnom ih ne spominju. Nadbiskupa su u tim saslušanjima pripremali za njegov predstojeći susret i razgovor s maršalom Josipom Brozom Titom, do kojega će doći 4. juna 1945. u Lovačkom domu na Tuškancu 63, u privremenoj Titovoj rezidenciji.

A po onome štose zna – taj je razgovor bio sve samo ne kamilica. Počeo je, možda, blago, ali kako se dalje razvijao, postajao je sve ofanzivniji i žešći. Bio je tu i svjedok: javni tužioc FNRJ Josip Hrnčević koji je svojim očima vidio Stepinca kako izlazi iz Titovog kabineta neposredno po završetku njihovog razgovora. To je detaljnije opisao u svojim “Svjedočanstvima”. Stepinac je iz Titova kabineta izišao – napisao je – “vidno uzbuđen”, dok “Tito, vidjelo se, nije bio zadovoljan tim razgovorom”. A zašto nije bio? Hrnčević piše da “je Stepinac bio krut pa tako ni do kakvog dogovora nije došlo”.

Sa svoje strane, nekadašnji vođa hrvatskih Križara Lav Znidarčić u svojoj knjizi “Alojzije Stepinac” piše da mu je nadbiskup Stepinac osobno posvjedočio: “Muški smo razgovarali.”

Nakon sastanka Stepinac je sastavio iscrpnu bilješku na približno 17 stranica, na osnovu koje je napisao svoj izvještaj papi Piju XII. i poslao ga u Vatikan.

No i Crkva i država sakrili su od javnosti o čemu su Stepinac i Tito razgovarali, a nadbiskupova bilješka nestala je iz arhiva…

49

avatar
1000
19
30
0
 
33
Serdar KrstoFENIKSDoktorSoleprekomoracanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
FENIKS
Gost
FENIKS

IMAMO MI SVOJU MUKU,VIŠE SE ZAKLINJEMO TUĐEM NO SVOM
SPC ODLIČNO RADI SVOJ POSAO 1918 1/3 SU POBILI,1/3POKRSTILI,1/3 PROTJERALI CRNOGORACA
TAKAV JE OKUPATOR NEMA MILOSTI

FENIKS
Gost
FENIKS

POPU OKUPATORSKE SPC PREDAT RAPORT, PUKOVNIKU OKUPACIONI SNAGA RISTI FATALJISTI

Vatikan
Gost
Vatikan

Koliko samo prosipanja pameti od kvazi znalaca… Ovi što govore da bi Stepinac bio svetac da je umro za vrijeme Ustaškog režima, a ne nakon, su dosegli vrh vlastite pameti… Pročitajte koliko je puta Stepinac ulazio u sukob sa Pavelićem, da ga je ovaj nekoliko puta slao u zatvor, što je sve više Hrvata Katolika gledalo kao negativno. Stepinac je… Više »

Onamo namo
Gost
Onamo namo

“Sinu tisucljjetne kulture”j.ducic, sve sam ti rekao.pogledajte pa sami prosudite dal tu treba jos sta dodati.

Doktor
Gost
Doktor

Vatikan,
Ništa onda, treba ga proglasit’ za sveca. Ipak je bio vrhovni kardinal za vrijeme NDH i sve je učinio da ne dođe do pokatoličenja, protjerivanja i ubistava.

ene gi bre
Gost
ene gi bre

Ko nađe inteligentnog srbina iz Crne Gore dobija 100000€

Onamo namo
Gost
Onamo namo

Njegos, m.miljanov, serdar j.vukotic, kralj nikola…., gde da dodjem po pare.

prekomoracanin
Gost
prekomoracanin

sve crnogorci od a do sh. kako rece njegos? “…te vesele srbadije… “?

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Crnogorci ne mare ni za bonaparte ni za nemanjiće ????
P.P.Njegoš

Sole
Gost
Sole

Hahahahaha

anusmne
Gost
anusmne

cekajte dok se ovi nakane da otvore svu arhivu u vojnom muzeju bice tu svega i svacega, videcete kako su nas istoriji lazno ucili itd

1080000000 eura
Gost
1080000000 eura

Milane ti nećeš 43 prec sa tim ritmom života.

Rogodjed
Gost
Rogodjed

Ja sam posjekao drvo, vi sjecite grane.

Plav
Gost
Plav

Tito legenda titograda!

Katunjanin
Gost
Katunjanin

Ovijema dvojici nista ne vjerujem.

Joko
Gost
Joko

O saradnji…

Ja sam
Gost
Ja sam

Možda nije bio zločinac, ali nije bio ni svetac. Svetac bi bio da je poginuo za žrtve ustaškog režima. Takav zločin jedan duhovnik nije mogao niti smio preživjeti.

Sefket
Gost
Sefket

Zasto komunisti nijesu ranije oslobodili nesrecnike iz Jasenovca.

Goran
Gost
Goran

Zato što su isti kao i oni

murko
Gost
murko

Jasenovac je pao dan pre Berlina. Niko ga nije oslobodio. Sami su izasli. U tom momentu je 80000 ustasa vec bilo u partizanskim uniformama.

IZ PRVE RUKE
Gost
IZ PRVE RUKE

Mur: Ne lupetaj. Na Blajburgu je likvidirano 150.000 ustaša, i još 100.000 u Hrvatskoj i BiH od 1945 do 1947. Oko Jasenovca su bila 3 prstena jake ustaške odbrane. Bio je jedan neuspjeli pokušaj, poslije kojeg su odustali.

murko
Gost
murko

Marko Mesic je na Staljingrad otisao kao ustasa, a vratio se kao partizan. Pogledaj nacionalni sastav partizanskih jedinica 1941-1942 i 1944-1945 i videces da su se odjednom pojavili Hrvati kojih je na pocetku bilo u samo u Dalmaciji. Sta su pre toga radili? Ti sa Blajburga se nisu presvukli na vreme, nadali su se da ce ih zapadna civilizacija zastititi… Više »

profesor
Gost
profesor

murko, nešto si pobrkao, poslije 1943. veliki broj četnika prelazi u partizane, ustaše su većinom pobijeni od strane partizana osim jednog manjeg dijela koji je pobjegao na Zapad uglavnom u Južnu Ameriku.

murko
Gost
murko

Odbijas da pogledas statistiku nacionalnog sastava partizanskih jedinica. Moram raspravu da spustim na nivo nizih razreda osnovne skole. To da li su ili nisu ili koliko su ustase pobijene u Blajburgu ne menja cinjenicu da su Ustase u znatnom broju presle u partizane. To sto su cetnici promenili uniforme, takodje ne utice i ne menja cinjenicu da su ustase u… Više »

profesor
Gost
profesor

murko, nemaš pojma.

sused
Gost
sused

isto tako icetnika i handzarovaca

SINDON
Gost
SINDON

IMATE PRAVO

Nenad
Gost
Nenad

Da je ziv sada bi bio pocasni gradjanin cg..ne bi me iznenadilo

Mrgud
Gost
Mrgud

I pop Maca,Šiljak..sveci SPC-a takođe ratni zločinci.

Nenad
Gost
Nenad

I sa tim se slazem

Sveti Maca
Gost
Sveti Maca

Ja sam svetac, pitajte Rista.

SINDON
Gost
SINDON

Mrgud je upravu.

sused
Gost
sused

Crna Gora mala ali najvise generala i komunista dala

ND
Gost
ND

Zločinac-svetac?

Krss
Gost
Krss

Ništa čudno…zlikovci i ubice srpskog naroda. Samo ovakva, ponižena CG, mogla je podići spomenik Brozu, a ne bi bilo čudno da ga negdje popere i Stepincu. Pi izdajnici.

SasaPg
Gost
SasaPg

Popij tableticu, ne preskaci termine molicu… ne zaboravi na 13-julski ustanak i sve ostale ustanke . Bez Crnogoraca ga nema i ne moze biti. Cetnici u CG non pasaran htio ti da prihvatis , ili ne.

Send this to a friend