Region

Trajković: Vulinova izjava o razgraničenju je za krivičnu odgovornost

Izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o razgraničenju sa Kosovom i uspostavljanju “što prije trde i čvrste granice” je katastrofa i za krivičnu odgovornost, ocijenio je danas Momčilo Trajković iz Srpskog nacionalnog foruma Kosova.

On je za N1 rekao da bi podjela Kosova samo otvorila nove probleme i umjesto toga predlaže da se snage usmjere ka jačanju položaja Srba na Kosovu.

“Tek podjela otvara probleme. Šta podjela znači za nas 80.000 ispod Ibra? Gde ćemo mi biti? U velikoj Albaniji? To je poziv nama da napustimo tu teritoriju”, upozorio je on.

Trajković je naveo da bi, uprkos protivljenju Njemačke i Francuske, i Evropa prihvatila podjelu ukoliko bi se o tome dogovorili Beograd i Priština, dok politički predstavnici Albanaca na Kosovu imaju, kako je rekao, zahtjev pride, a to je Preševska dolina.

“To onda postaje princip, i kuda bi to vodilo”, upitao je Trajković.

Rješenje, prema njegovim riječima, treba tražiti kroz proces koji bi ojačao srpski narod na Kosovu.

“Naš narod je u katastrofalnoj situaciji, mora da se politički, ekonomski i nacionalno uspravi. Mora da se koristi to vrijeme, da taj narod koji je dole, koji će sve to izdržavati, bude sposoban da ostane dole”, kazao je on.

Kao dugoročno kompromisno rješenje za Kosovo vidi to da  postane “evroregija” kojom bi na određeni period upravljala EU, i da se u tom procesu traže konačna rješenja, a ne, kako je rekao, da se preko koljena sprovede podjela.

On je naveo da je taj predlog 2007. iznio i tadašnjem predsjedniku Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici, a prošle godine i aktuelnom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Taj sastanak sa Vučićem je, prema njegovim riječima, bio korektan i predsjednik je prihvatio predloge da se ojača pozicija srpskog naroda na Kosovu.

 

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
draganSalesOluja
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
dragan
Gost
dragan

ko još normalan sluša i komentariše vulinove izjave.sva je sreća što se ništa ne pita.mislim da je najbolje rešenje za srbiju eu i nato.to bi obezbijedilo trajan mir,međutim do toga neće doći u skorije vrijeme,jer srbija živi od prazne demagogije i tenzija.ali srbijanski narod je vrijedan i snalažljiv pa preživljava umjesto da budu jaka država sa svim svojim resursima.

Sales
Gost
Sales

Vlaška posla

Oluja
Gost
Oluja

Hahahha nemoguce ono intelektualno olicenje.. onaj mentalni sklop da pogrijesi.. on vam je samo ispravan kad napada Crnu Goru.. a kad se dofati srbijanskih tema onda je najgori.. mislio sam da se nikad necu sloziti sa nekom njegovom glupom izjavom ali potpunonga podrzavam ako je to izjavio a i ted je vise da ostave te jadne albance na miru.. malo… Više »

Send this to a friend