Region

Trojni sastanak Srbije, BiH i Hrvatske u Mostaru

sa ranijih sastanaka

U Mostaru će biti održan trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović. Sastanak članova Predsedništva BiH, Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, sa Vučićem i Grabar-Kitarović planiran je zapodne u Čovićevom kabinetu.

Poslije toga, članovi Predsjedništva BiH, Vučić i Grabar-Kitarović trebalo bi da se sastanu sa ministrima inostranih poslova tri zemlje, Igorom Crnatkom, Ivicom Dačićem i Marijom Pejčinović-Burić.

Čović je najavio da će teme sastanka sa predsjednicima Srbije i Hrvatske biti opšte i da su očekivanja visoka, a da je njegov cilj postići maksimalno dobre odnose sa susjedima.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je izuzetno važno što će se, poslije dužeg vremena, održati trilateralni susret na predsjedničkom nivou između Srbije, Hrvatske i BiH.

On smatra da će iz Mostara otići veoma optimistične poruke, kako u pogledu saradnje tri zemlje, tako i u smislu podrške Srbiji i BiH za što brže članstvo u EU.

Crnadak je ocijenio da pretpostavlja da će jedna od tema biti pitanje rješavanja granica.

Send this to a friend