Region

Stano: EU će sazvati susret Vučića i Kurtija ako se zaustavi napetost na Kosovu

Peter Stano

Evropska unija je spremna da sazove sastanak lidera Srbije i Kosova pod uslovom da se učine opipljivi koraci na smanjivanju zaoštravanja na Kosovu.

O tome će vlade EU izvijestiti specijalni izaslanici EU i SAD, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar poslije današnje posjete Prištinu i Beogradu.

To je danas u Briselu izjavio portparol EU Peter Stano i podsjetio da je visoki predstavnik Unije Žozep Borel u subotu „u ime svih 27 članica EU zatražio da se odmah obustavi zaoštravanje i nasilje“.

Stano je rekao da Lajčak i Eskobar danas idu u Prištinu, a potom u Beograd da se „upravo uvjere u to kako se slijedi zahtjev EU i SAD za hitno smanjivanje napetosti i učine koraci ka postojanom rješenju u okviru Dijaloga, uz posredstvo Unije“.

„EU je spremna da sazove susret na visokom nivou predsjednika (Srbije Aleksandra) Vučiča i premijera (Kosova Aljbina) Kurtija, čim se za to steknu uslovi i oni saglase s tim“, objasnio je Stano.

Po njegovim riječima, međutim, sada su „najvažniji smanjenje zategnutosti i opipljivi koraci u tom cilju na terenu i upravo zato specijalni izaslanik Lajčak, zajedno s američkim predstavnikom Eskobarom, ide u Prištinu i Beograd“.

„Borel će potom izvijestiti o tome članice EU i potom će biti donijeta odluka o sljedećim koracima“, zaključio je Stano.

Send this to a friend