Region

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za terorizam

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jahje Vukovića zvanog Abdulaziz zbog učešća u frontu Al-Nusra tokom rata u Siriji od 2014. do 2020. godine. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija taj front je proglasilo terorističkom orgnizacijom.

Vuković je Bosni i Hercegovini izručen 22. oktobra prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“On je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon dva mjeseca otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namjerom da se priključi militantnim skupinama koje djeluju na tom području”, navodi se u optužnici.

Tužilaštvo je saopštilo da su prikupljeni dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije Džebatul Nusra front (Al Nusra Front) i terorističkim skupinama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama. Njihovi pripadnici su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u namjeri nasilne izmjene ustavnog poretka i režima.

“Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura tzv. ISIL-a (Islamske države Iraka i Levanta op.a.) nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je lociran, lišen slobode i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine. Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i pružao pomoć terorističkoj skupini, čime je počinio kazneno djelo organizovanje terorističke grupe”, rekli su u Tužilaštvu, dodajući da je optužnica proslijeđena Sudu BiH.

U Siriju i Irak je, sa područja Zapadnog Balkana, otišlo oko 1.000 osoba. Kosovo i BiH su prije dvije godine vratili određeni broj osoba iz Sirije. Kosovo je vratilo 110 osoba, a BiH ukupno 26 osoba.

Na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u BiH zbog ratovanja u Siriji i terorizma, prema podacima Ministarstva pravde BiH zaključno sa 1. septembrom prošle. godine, osuđene su 42 osobe, kaznu je izdržalo 29, dok je 13 osoba trenutno u zatvorima. Ukupno je evidentirano 56 osoba, u sedam slučajeva se odustalo od istrage, a pet procesa se vodi pred Sudom BiH.

Send this to a friend