Region

Tužilaštvo BiH traži kazne za Orića i Muhića

Naser Orić

Tužilaštvo BiH zatražilo je kažnjavanje Nasera Orića i Sabahudina Muhića zbog zločina nad ratnim zarobljenicima na području Srebrenice i Bratunca 1992. godine.

Tužilac Miroslav Janjić ocijenio je na obnovljenom suđenju da odbrane ničim nisu osporile dokaze Tužilaštva da su Orić i Muhić 1992. godine ubili trojicu srpskih zarobljenika u selima Zalazje i Kunjerac u opštini Srebrenica i Lolići u opštini Bratunac, javila je Fena.

Janjić je primijetio da je prvostepena presuda Oriću i Muhiću jedna od rijetkih oslobađajućih presuda u kojima se Vijeće nije osvrnulo ni na jednog svjedoka odbrane.

Tužilac je podsjetio i na iskaze drugih svjedoka koji su imali direktnih ili indirektnih saznanja o ubistivima.

Tužilaštvo je prije završnih riječi dostavilo preciziranu optužnicu, u kojoj se glavna izmjena odnosi na način ubistva u Zalazju, te se navodi da je Orić, osim nožem i udarcima, i pucao na ratnog zarobljenika.

Suđenje Oriću i Muhiću obnovljeno je nakon ukidanja oslobađajuće presude pošto je Apelacioni savet Suda BiH 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kolasin
Gost
Kolasin

Da vi znate sta treba sud da radi,,,vas dvojica ste bili sigurno u 7 bataljonu i djelili pakete i pomoc na Dubrovackom i Focanskom ratistu PIH smradovi jedni.Njih dvojicu osudzuju i tuze za 3 covjeka a staje sa 8000 pobijenih civila u Srebrenici

Oki
Gost
Oki

Pa Oric je cetnik sta ima tu da se pricaaa….

Savo
Gost
Savo

To. Zlocin ne moze proci bez kazne. Nije ovaj jedini. Treba i ostali da odgovaraju za svoja nedjela. Zna se ko je poceo rat u BiH ubistvom srpskog svata, kako bi se stvorila zelena BiH.

Ovcica
Gost
Ovcica

Vas svat i vase izmisljene bajke i istorija

Oki
Gost
Oki

Pa jok…smeta ti zelena bih…moras da se lecissss…

Qwer
Gost
Qwer

Kako je krenulo jos malo ce dobiti spomenik u podgorici…

Vaka
Gost
Vaka

Siguran budi I Taci i Haradinaj

Send this to a friend