Region

U BiH oko 7000 migranata, većina nema dokumente

Ilustracija

U Bosni i Hercegovini se, prema procjenama, nalazi od 6.500 do 7.000 migranata, izjavio je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

Od tog broja, 5.250 boravi u raspoloživim smještajnim kapacitetima.

Migranti po ulasku u BiH zloupotrebljavaju institut međunarodne zaštite, te izražavaju nameru za azil, što im omogućava legalizaciju boravka i slobodno kretanje kroz BiH.

Ujić je za Dnevni Avaz napomenuo da su od početka migrantske krize, od kraja 2017. do danas predmet Službe za poslove sa strancima bila su 54.332 migranta, a samo u prošloj godini taj broj je iznosio 29.302.

“U 99 odsto slučajeva radi se o migrantima bez ikakvih identifikacionih dokumenata i dokaza o njihovom boravku na teritoriji druge države ili njihovom poreklu, što stvara problem u utvrđivanju njihovog identiteta i mogućnosti postupka readmisije, ali i značajan bezbjednosni rizik”, rekao je Ujić.

Naglasio je da podržava najavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića o novom pristupu problemu povećanog priliva migranata.

Prema njegovim riječima, prioritet je kontrola istočne granice da bi se smanjio dnevni priliv migranata u BiH, za šta je neophodan angažman dodatnog broja graničnih policajaca.

“Kriza traje više od dvije godine, tokom koji su policajci Granične policije i naši inspektori konstantno dodatno opterećeni, te su ljudski kapaciteti na gornjoj granici iscrpljenosti”, izjavio je Ujić.

Ova Služba je u prošloj godini stavila pod nadzor i izrekla mjeru protjerivanja za 16 lica koje predstavljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost, čime je dala značajan doprinos sigurnosti BiH.

Među njima je bilo šest državljana Avganistana, koji su se dovodili u vezu sa terorizmom, a Služba za poslove sa strancima stavila ih je pod nadzor u imigracioni centar.

2

avatar
1000
1
1
0
 
2
PrincOdKonikaBnjj
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno, sve samci muškarci. Bez ikakvih dokumenata šetaju se slobodno po Cg isto.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Veliki su doprinos nasemu genetskom DNK bazenu.

Send this to a friend