Region

U Hrvatskoj otkriveni nastavnici sa lažnim diplomama

Ilustracija

Filozofski fakultet iz Zagreba među 280 diploma koje su im direktori osnovnih i srednjih škola poslali na provjeru pronašao je tri lažne diplome.

To je potvrđeno Ministarstvu nauke i obrazovanja Hrvatske, a među lažnim diplomama jedna je zaposlenog u osnovnoj i dvije zaposlenih u srednjim školama.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu (FFZG) Vesna Vlahović Štetić rekla je HINI da ne misli da je bilo ko od zaposlenih na fakultetu bio uključen u falsifikovanje diploma i da ima potpuno povjerenje u zaposlene, a rektor Univerziteta u Zagrebu Damir Boras da su univerzitetske diplome vjerodostojne.

“Mi smo užasnuti da smo na 280 diploma našli tri krivotvorene i da su ti koji predaju u školama potpuno nekompetentni”, komentarisala je Vlahović Štefić za Hinu i dodala da je riječ o krivičnom djelu.

Ona je kazala da ima potpuno povjerenje u svoje zaposlene, s obzirom na izgled lažnih diploma, na kojima nema onog čega bi trebalo da bude, a ima viška informacija, različiti su žigovi i fontovi slova.

“Neko ko je na fakultetu i kome bi to bilo dostupno, ne bi te diplome falsifikovao ovako kako su one falsifikovane”, rekla je Vlahović Štetić, prenosi agencija.

Ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je kako će prevaranti dobiti momentalni otkaz i da će ih ministarstvo prijaviti državnom tužilaštvu.

Ona nije rekla o kojim se školama radi, već samo da su dvije u Slavoniji i jedna na ostrvu.

Ministarstvo nauke i obrazovanja je osnovnim i srednjim školama, kao i agencijama u obrazovanju dalo rok od godinu dana da provjere diplome oko 90.000 zaposlenih. Vanredni postupak provjere pokrenut je nakon što je sredinom januara otkriveno da u samom Ministarstvu jedna zaposlena ima falsifikovanu diplomu Sveučilišta u Zagrebu.

Send this to a friend