Region Raj za djecu i roditelje

U Hrvatskoj otvoren prvi šumski vrtić

Prvi šumski vrtić u Hrvatskoj nalazi se u Puli i otvorila ga je 30-godišnja psihološkinja i dadilja Frančeska Miličević.

Prva djeca već se polako upisuju u novu vrstu vrtića i zovu se Šumska djeca. Kako kaže Miličević, želi da pruži djeci sve ono što je i sama iskusila kada je bila dijete.

“Najprije se doručkuje, a onda idemo u šumu gdje se igramo, istražujemo, skupljamo šumske plodove, pravimo igračke od drveta, radimo kućice za životinje, gnijezda od šipražja, idemo na izlete u udaljeniji dio šume. Sada skupljamo i jedemo kupine i djeca u tome uživaju, pa čak i ona koja su tvrdila da ih ne vole. Provodimo sve vrijeme u šumi, a nećemo imati unaprijed pripremljen poseban program. Sve zavisi od interesovanja djece taj dan, i kakvo će biti vrijeme”, kaže Frančeska.

Prema njenim riječima, šuma je nepresušan izvor doživljaja.

“Najmanje se treba brinuti što će djeca tamo da rade. Djeca obavezno moraju da imaju čizme, a naravno, kada je loše vrijeme i kabanice. Nakon jutarnje igre u šumi idemo na ručak, a onda djeca idu na spavanje. Poslije toga ponovo krećemo prema našem igralištu”, pojašnjava ona.

U vrtiću nema plastičnih gotovih igračaka nego ih djeca sama izrađuju. Također, imaju svoju baštu sa povrćem i voćem.

“U šumi diete stalno mora biti oprezno. Dakle, dijete koje hoda po šumi u većoj je prednosti od onoga koje hoda po betonu. A i imunitet djece koja većinu vremena provode vani od one koja su većinom u zatvorenim prostorima je nesumnjivo jači. Naravno da će dijete pasti i ogrebati se, da će biti i komaraca i krpelja, ali to nije ništa opasno. Sve je to za djecu dobro. Nema tu nekih realnih opasnosti”, kaže Frančeska.

3

avatar
1000
3
0
0
 
3
MajkaMirjana A.R.Kolumbo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Majka
Gost
Majka

Svaka cast….

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Bravo!

Kolumbo
Gost
Kolumbo

Svaka čast!
Primjećujem da na tekstovima ovog tipa uglavnom nema komentara. 🙁

Send this to a friend