Region

U Hrvatskoj počeo štrajk u osnovnim i srednjim školama

Ilustracija

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama jutros je počeo štrajk, jer Vlada nije prihvatila zahtjeve sindikata prosvjete za povećanjem koeficijenta plata od šest odsto.

Sindikati su najavili da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, a u njemu učestvuju sve obrazovne ustanove u Hrvatskoj.

Štrajk je uslijedio pošto je u srijedu propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahtjeve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva odsto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Sindikati su predlog odbacili i pozvali roditelje učenika na razumijevanje i podršku, istakavši da učitelji ne mogu da budu najpotplaćenija karika u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković jutros je u uvodom govoru na sjednici Vlade rekao da nije postojao ni jedan racionalan razlog za štrajk i da mu nije jasno zašto su sindikati odbili predlog Vlade.

“To nije volja za kompromisom, nego za opstrukcijom. Ali, mi smo tu da razgovaramo, nadam se da će razum prevladati”, rekao je Plenković.

Štrajk prosvjetara uzdrmao je, međutim, i vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje dolazi ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahtjeve prosvjetnih radnika. Oni su najavili da će napustiti koaliciju ukoliko Vlada ne ispuni zahtjeve sindikata.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da danas štrajkuju sve škole, dok će od petka štrajkovati pojedine škole u pojedinim županijama, a sindikati će svakodnevno obavještavati javnost o rasporedu blokade. .

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Kad su ljidi u Hr nezadovoljni šta ovi naši radnici da rade sa mizernom platom, minimalac u Hr je 404,poljskoj 505,slovačkoj 480e,Češkoj isto 480e, Mađarskoj 445e,Rumuniji 300e njihove minimalne plate su veće od naših prosečnih a opet su nezadovoljni cijene su ka kod nas

Send this to a friend