Region

U Hrvatskoj predlog da se isticanje ustaških i četničkih simbola kazni zatvorom

Ilustracija

Nacrt izmjena hrvatskog Krivičnog zakona kojima se predviđa zatvorska kazna za javnu upotrebu ustaških, četničkih i fašističkih simbola dovršen je ovih dana, a riječ je o inicijativi predsjednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa, piše danas Jutarnji list. Tim bi predlogom bila zabranjena i javna upotreba ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

Hrvatski sabor trebalo bi do kraja maja da raspravlja o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona koje predlaže vladajuća koalicija na čelu s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

Predsjednik najveće opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Peđa Grbin rekao je da će opozicija, ako u HDZ-u ne prihvate Krausovu inicijativu, u Sabor uputiti novi predlog izmjena Krivičnog zakona.

„Nadamo se da će shvatiti koliko je ovo važno“, rekao je Grbin.

Izmjena Krivičnog zakona na način da se sakcioniše svaka upotreba ustaških, četničkih i fašističkih simbola došla je na inicijativu predsjednika Jevrejske opštine Zagreb Ognjena Krausa početkom godine. On je dosad organizovao tri sastanka na koje su došli predstavnici većine parlamentarnih stranaka i manjinski poslanici.

Jutarnji list navodi da HDZ vjerovatno neće podržati inicijativu.

Poslanik te stranke Damir Habijan rekao je da je zanimljivo da se ova inicijativa pojavljuje upravo prije lokalnih izbora koji se održavaju sredinom maja.

„Umjesto ozbiljnih pitanja, ponovo se želi govoriti o ideologijama“, izjavio je Habijan.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izjavio je da ta stranka koja je dio vladajuće koalicije podržava zabranu ustaških i četničkih simbola i dodao da je dobro da se o tome razgovara.

„Ali, pitanje je mogu li se takve promjene postići u razdoblju predizborne kampanje“, izjavio je Pupovac aludirajući na lokalne izbore u maju, prenosi zagrebački dnevnik.

U predlogu koji je Jutarnji list dobio na uvid piše da se ne traži donošenje novog zakona, nego dodavanje novog člana zakona, „Isticanje obelježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima“.

U njemu bi se preciziralo da će „ko u javnom prostoru koristi, javno ističe, nosi na odjeći ili pokazuje u javnosti na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, gestove, odore ili njihove djelove ili druga obelježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili jedinica, kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine“.

Nacrt predvidja i da će se onaj ko krivično djelo počini putem pisanih ili elektronskih medija ili računarskih ili društvenih mreža kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do četiri godine, a onaj ko „proizvodi, skladišti, distribuira, prodaje, uvozi, izvozi, posjeduje u većim količinama ili čini dostupnim javnosti material” kazniti zatvorskom kaznom od jedne do pet godina.

Izuzetak bi, prema nacrtu, bilo kada se ta obilježja javno koriste s namjenom da služe građnskom obrazovanju, osudi ili odvraćanju od nedemokratskih pokreta ili režima, promovisanju umjetnosti ili nauke, istraživanju ili poučavanju, izvještavanju o tekućim ili istorijskim događajima, ili sličnim svrhama”. U tim slučajevima, to ne predstavlja krivično djelo, navodi se.

18

avatar
1000
18
0
0
 
18
mala murtenicaamoNema vezeVelimirDula
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mala murtenica
Gost
mala murtenica

Ovo treba Crnoj Gori …hitno.

amo
Gost
amo

Svaka čast

Nema veze
Gost
Nema veze

Tako to treba

Velimir
Gost
Velimir

Sa ovim DF om I ovim ministries u vladi- taj zakon ne moze biti niti pomenut a kamoli usvojen!
Pola ministara vise voli kokardu nego Crnu Goru!

Dula
Gost
Dula

To treba i kod nas da se uvede.

DomobCr
Gost
DomobCr

Bravo!!!

A mi se poubijasmo ako nacionalizna, a sve siromasniji narod!!

Jakov
Gost
Jakov

Bravo komšije

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Bravo! Tako to radi država!!

Jelena savojska
Gost
Jelena savojska

Ispravno.

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

I kod nas ce brzo.

Edw
Gost
Edw

Iste zakone uvesti i kod nas.

Eto tako
Gost
Eto tako

Vi cete svoje Hercegovce umirit,a mi ove nase samo nagradjujemo

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ako apokaliptičari ostanu još koliko na vlast, Hrvatska će nam biti samo daleki pojam !!!

Veso
Gost
Veso

Uredjena drzava.A dje smo mi kukala nam majka ??

Žeks
Gost
Žeks

Bravo! Kao da su mene pitali! Isto pravilo treba uvesti i u CG i u Srb! Dosta više nacionalizma i mežnje!

King Henry
Gost
King Henry

e TOOO nama treba ! BRavo, prava ideja !

Nada
Gost
Nada

Bravo Hrvati !
Mi nazalost se vracamo u to, tolike smo srece. Jadovi…

Lav
Gost
Lav

Svaka cast,ovo je trebalo odavno i kod nas da je srece

Send this to a friend