Region

U Hrvatskoj problemi s porastom vodostaja

Uz obilnu kišu i jak vetar, u Hrvatskoj su na red došli i problemi s porastom vodostaja.

Rijeka Korana je kod Karlovca dostigla 793 centimetra i proglašeno je vanredno stanje. Na karlovačkom području poplavljeno je 20-ak kuća.

“Ovo su vodostaji koji su trenutno oko maksimalnih vrijednosti. Oni bi trebalo negdje tokom večeri da dođu do maksimuma. Dobro je što danas nema značajnijih padavina, a ni sjutra se ne očekuju. Dakle, polako bi trebalo da rijeke počnu da se smiruju”, rekao je Zoran Čavlović iz Glavnog centra za odbranu od poplava Hrvatskih voda.

I na Uni u Hrvatskoj Kostajnici na snazi su mjere odbrane od poplava, ali zasada nema neposredne opasnosti za stanovnike, javlja Media servis.

Problemi su i na rekama Kupi, pritokama Korane, Mrežnice, Dobre i Gline, kao i reka Sunje, Ilove i pogotovo Une. Padavine u BiH uticale su na značajan porast reke Sane i svih njenih desnih pritoka.

U BiH ponegdje još kritično

Kada je riječ o situaciji u BiH, i ona se polako stabilizuje.

Vodostaj Sane u blagom je padu i jutros iznosi 489 centimetara, međutim Štab za vanredne situacije grada Prijedora utvrdio je da trenutni vodostaj te rijeke onemogućava ulivanje Gomjenice čiji se nivo u povratnom talasu povećava i izliva u naselja Muslimanska Gomjenica i Vrbice.

Send this to a friend