Region

U Sloveniji epidemiološko stanje najbolje u posljednjih nekoliko mjeseci

Ilustracija

U Sloveniji je u posljednja 24 sata sedam osoba umrlo od posljedica kovida-19, ali su ti i drugi epidemiološki podaci najbolji u posljednjih nekoliko mjeseci, a sljedeće nedjelje će početi vakcinacija mlađeg stanovništva.

Sa 2.406 PCR testova potvrđeno je 289 infekcija ili 12 odsto, što je najmanji udio pozitivnih nalaza od 12. oktobra prošle godine, dok se 499 ljudi nalazi u bolnicama, čime je ispunjen jedan od uslova za dalje ublažavanje protivepidemijskih mjera, prenijela je Hina.

Trenutno je na odjeljenjima intenzivne njege 129 kovid pacijenata, a prosječan broj dnevnih infekcija na nedjeljnom nivou pao je na 619, dok je do sada vakcinisano 251.755 osoba, ili 23 odsto populacije.

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije, od ponedjeljka će hoteli sa više od 60 soba moći da ponude smještaj u više od polovine kapaciteta pod uslovom da su gosti preboljeli kovid-19 u posljednjih 6 mjeseci, da su vakcinisani ili imaju negativan test na korona virus.

Zahvaljujući sve boljem snabdijevanju vakcinama, vlada je najavila da će vakcinacija mlađih kategorija stanovništva početi sjutra, iako će starije i rizičnije grupe i dalje imati prednost, dok do sada mlađi od 50 godina nisu mogli da se vakcinišu.

Send this to a friend