Region

U Srbiji 5.067 novozaraženih, preminulo 38 osoba, nove mjere od utorka

Ilustracija

Prema posljednjim informacijama u Srbiji je registrovano 5.067 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je 38 osoba. Najviše zaraženih je u Beogradu, 1.498.

Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 1.629 novih slučajeva, što je za 371 više u odnosu na juče, javlja RTS.

Najveći porast zabilježen je u Novom Sadu gdje je registrovano 575 novih slučajeva – najviše do sada od početka epidemije.

U posljednja 24 časa testiran je 15.601 uzorak, a na respiratorima se trenutno nalazi 216 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je zabilježeno ukupno 126.187 slučajeva zaraze. Ukupan broj smrtnih slučajeva je do danas 2.037.

U privremenu kovid bolnicu u Beogradskoj areni tokom noći primljeno je 80 novih pacijenata, a najmlađi ima 19 godina, rekao je za RTS medicinski koordinator privremene bolnice u Areni Predrag Bogdanović.

Epidemiolog Predrag Kon upozorava da ima deset puta više zaraženih od zvaničnog broja.

Nove mjere

Od utorka na snazi će biti nove mjere – prva od njih je skraćenje  radnog vremena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Među mjerama koje stupaju na snagu je i kontrola nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu zvaničnog kapaciteta vozila.

Uvode se i stroge kontrole sprovođenja kućne izolacije i karantina, kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

Najavljene su i stroge kontrole drugih mjera, među kojima su zabrana okupljanja više od pet ljudi i obaveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru.

Kon je rekao i da je na snazi zabrana javnog okupljanja za više od pet osoba, ali i da “nikom nije padalo na pamet da se zabrani sahrana patrijarha Irineja” uz svo poštovanje mjera.

Kaže da je gledao na televiziji da je bilo slučajeva nepoštovanja mjera dan pre i tokom sahrane patrijarha Irineja i da nema uvid kako je to izgledalo ukupno gledano.

Dodaje da je isto tako vidio da su mnogi, naročito iz državnog vrha, nosili maske, i da je to bilo veoma prisutno.

Naveo je da je sasvim sigurno došlo do zaražavanja, ali da će se to vidjeti tek poslije nedjelju dana.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je poslije sjednice gradskog Kriznog štaba, da će u okviru novih mjera, narednih dana na ulicama glavnog grada biti 1.641 vozilo javnog prevoza.

Dodao je i da će 15 patrola komunalne milicije stalno na terenu obilaziti stajališta i kontrolisati da li građani nose maske u javnom prevozu.

Send this to a friend